21.6 C
Igualada
Dilluns, setembre 21, 2020

Reportatge de salut: Em quedo sense veu sovint, què puc fer?

L’alteració de la intensitat, el to i/o el timbre de la veu, ja sigui per un trastorn funcional o per una alteració orgànica de la laringe, s’anomena disfonia, paraula que procedeix del grec (dys- dificultat i de phone- veu). Si el cessament de la veu és total parlem d’afonia.

Quines són les causes?

1. Funcionals: trastorns que alteren la funció de l’òrgan laringi, sense observar lesions a l’exploració i que desapareixen quan es fa servir de manera correcta.

2. Orgàniques: en aquest cas la laringe o algun òrgan veí presenten alguna alteració. Poden ser congènites (malformacions, quists intracordals, membranes, …) o adquirides (tumors malignes, laringitis, traumatismes, neurològiques, …).

3. Per lesions associades o mixtes: comencen amb el mal ús vocal, i amb el temps apareix una lesió orgànica. Són els coneguts nòduls vocals , pòlips, edemes de Reinke (de corda vocal).

Quins són els símptomes?

– Estossec.

– Dolor al parlar.

– Fatiga al parlar.

– Veu ronca.

– Pèrdua de veu al finalitzar la jornada.

Hi ha certes professions que, per les seves característiques, són més sensibles a partir disfonies, com ara els professors, cantants, locutors, presentadors, guies… que acostumen a passar moltes hores parlant.

** Qualsevol símptoma laringi que duri més de 3 setmanes ha de ser avaluat per l’otorinolaringòleg.

noveu

Com fem el diagnòstic?

Avui dia la fibrolaringoscòpia és la tècnica exploratòria més utilitzada i exacta alhora d’afinar en el diagnòstic de lesions de cordes vocals. En algun cas que ens pogués encara oferir dubtes, realitzarem una vídeo estroboscòpia, que ens permetrà diferenciar entre lesions de la mucosa de les cordes vocals o lesions intracordals. Ambdues proves són fàcils de realitzar a la mateixa consulta i ben tolerades pel pacient.

 

Quin és el tractament?

Un cop fet un bon diagnòstic, podem proposar el tractament més adient segons el cas. Deixem de banda les lesions malignes, que requereixen un apartat especial, i ens centrem en les lesions benignes i d’etiologia aguda inflamatòria que són les més freqüents. Per les alteracions inflamatòries agudes, tal com les laringitis, el tractament mèdic antiinflamatori i el repòs vocal acostuma a ser suficient. Les lesions benignes com els pòlips, els edemes de grau sever, els quists intracordals i els nòduls vocals fibrosats, necessiten ser extirpats quirúrgicament. La microcirurgia laríngia és la cirurgia de les cordes vocals, que es fa sota anestèsia general, per la boca, amb visió microscòpica i amb material de microcirurgia o làser.

Per a les difonies fluctuants, pels nòduls vocals incipients o edematosos (tous) que són la causa més freqüent en nens i adults, plantegem inicialment la reeducació vocal o logopèdia, amb la finalitat de reconduir a la normalitat el mal hà- bit fonador i així aconseguir la reducció i també la desaparició d’aquests. També ho recomanem per les disfonies funcionals comentades.


institut claramuntMesures d’higiene vocal

No abusar de la veu:

– No cridar.

– No escurar-se la gola.

– No cantar fora del registre normal i còmode.

– Repòs vocal després de vàries hores d’ús vocal.

No fer ús inadequat de la veu:

– No parlar amb veu monòtona de to baix.

– Evitar inicis bruscs i tensos de la veu.

– No parlar amb frases llargues esgotant l’aire, realitzar pauses per respirar.

– Procurar no estar en tensió.

– Aprendre a utilitzar adequadament els òrgans fonadors per evitar el forçament.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Resum de notícies de la primera setmana a l’Escola Pia

Física i química a 2n d'ESO, amb el llibre digital. A partir de 1r d'ESO incorporem el chromebook com a eina d'aprenentatge. A l'Escola diem adéu...

Ou de serp

Quan al bosc ens trobem un ou poques vegades podem saber quina mena d’animal en pot sortir del seu interior, ja que són moltes...

El gimnàs de Can Titó de Vilanova reobre amb aforament limitat

Aquesta segona quinzena de setembre es reobrirà el gimnàs de Can Titó en horari habitual d’hivern i amb un aforament simultani màxim de 8...

Poble Actiu reclama aturar la planificació de macropolígons a la Conca

Poble Actiu referma el seu posicionament en contra de construir nous macropolígons industrials a l’Anoia, proposat en el Pla Director d’Activitats Econòmiques de la...

Empat de Toni Bou i Adam Raga al Trial d’Andorra

La pluja va complicar força les zones que es disputaven en la cinquena prova del campionat del món a l’aire lliure amb motiu del...
Compartir