Participació al Certamen de Lectura en veu alta
El passat dijous, en Pau i la Lamiss, com a representants del cicle superior i cicle mitjà de la nostra escola, han participat al Certamen de Lectura en veu alta al Museu Comarcal de l’Anoia.
El Certamen Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta és una iniciativa de la Fundació Enciclopèdia Catalana, l’entitat cultural que encapçala el Grup format per diferents empreses editorials. La Fundació Enciclopèdia Catalana vol contribuir, fins allà on pugui i amb tot el seu entusiasme, a la creació d’eines, camins i escenaris per a la cultura i l’educació. En aquesta línia, una de les nostres apostes més fermes és el CERTAMEN NACIONAL INFANTIL I JUVENIL DE LECTURA EN VEU ALTA, dirigit a alumnes de tot Catalunya, perquè aquestes eines, aquests camins i aquests escenaris han de ser també de futur. Des del curs 2012-2013, la Fundació Enciclopèdia Catalana i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, tenen un acord de col·laboració per a l’organització del Certamen nacional infantil i juvenil de lectura en veu alta. Aquest acord neix de l’interès d’ambdues entitats per la promoció de la lectura i estem convençuts que l’estreta col·laboració que engeguem permetrà que el Certamen segueixi creixent en quantitat i en qualitat. El Certamen també compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, que hi participa des del curs 2009-2010.
El certamen està organitzat en cinc categories que comprenen des de 3r de primària fins a 4t d’ESO. Cada centre escolar pot participar en el Certamen amb un alumne per categoria per a les categories individuals i un grup de tres alumnes per a la Tropa de Corsaris.
L’Escola Pompeu Fabra ha participat amb el Pau, a la categoria de cicle Superior, i amb la Lamiss, a la categoria de cicle mitjà. Tots dos, han compartit l’experiència amb alumnat d’escoles de la comarca als Quarts de final. Cada alumne ha hagut de llegir un fragment del text seleccionat de tot el recull d’escrits que prèviament s’havia preparat. L’acte ha estat amenitzat també per actuacions de l’alumnat d’un institut d’Igualada i hem rebut un diploma per haver participat a l’acte.
Una matinal que els ha permès viure una nova experiència i conèixer la importància de la lectura a la nostra vida quotidiana!
Celebrem el 150è aniversari del naixement del Sr.Pompeu Fabra
Dilluns 16 i dimarts 17 hem celebrat a l’escola el 150è aniversari del naixement del Sr.Pompeu Fabra.
L’alumnat d’Educació Infantil va gaudir de la teatralització del conte “La gran fàbrica de les paraules” que va protagonitzar la Yudo (mestra de l’escola) caracteritzada de Sr.Pompeu Fabra. Després de gaudir de l’estona de conte, l’alumnat va sortir als espais exteriors de l’escola per cercar paraules (identificades per diferents colors segons el nivell). Un cop van recollir-les totes van poder introduir-les a la fàbrica de paraules de cada nivell. Amb aquestes paraules, van fer un treball fonològic (inicials de les paraules, paraules que rimen, construcció de frases) a les seves aules. Tot un treball lingüístic que ens va permetre conèixer qui era el Sr.Pompeu Fabra i allò que més li agradava. Una experiència molt ben valorada!
L’alumnat d’Educació Primària va disfrutar de la posada en escena de l’obra “Mestre Fabra, caçador de paraules” de la Companyia Peus Grossos. La Clara, l’actriu de l’obra, ens va explicar a través de la narrativa teatral i les seves facetes artístiques, quina va ser la història del Sr.Pompeu Fabra, a qui va conèixer al llarg de la seva vida, qui el va ajudar i com va poder aconseguir crear el propi diccionari; tot i els entrebancs de l’època en la que va viure. Una obra que es complementarà amb el treball a les aules de l’obra i vida del Pompeu Fabra i el coneixement de particularitats personals que ajudarà a l’alumnat a aprendre més sobre aquest literari que dóna nom a la nostra escola. Aquesta obra ha estat subvencionada per l’Ajuntament de Vilanova del Camí.
A més, atenent que la nostra escola duu el nom d’aquest il·lustríssim personatge literari, formem part del Mapa Fabra (on s’identifiquen els indrets amb el seu nom) i l’activitat també s’inclou a l’agenda d’actes de celebració de l’Any Fabra 2018.
Curs de DEA pel personal del centre
Divendres 13 d’abril al vespre, un grup de mestres i personal del centre vam participar en el curs de DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic) que ens va impartir l’empresa CardioSOS, amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, a la nostra escola.
Amb l’objectiu de formar-nos per a conèixer els passos necessaris per atendre a qualsevol persona conscient o inconscient que ens puguem trobar, tant al centre com al carrer, els formadors van guiar-nos per dur a la pràctica tot allò indispensable per atendre a una persona en situació de risc. Vam aprendre els passos a seguir en cas d’aturada cardiorespiratoria, la posició lateral de seguretat, les actuacions en cas d’ennuegament i d’ofegament… Uns coneixements dels que disposarem en cas de necessitat d’emergència. El grup de personal de l’escola vam compartir formació amb representant del cos de Bombers, de la Policia Local, de l’equip de conserges de l’Ajuntament i de membres d’una família particular.
Aquesta demanda del curs prové de la sol·licitud a l’Ajuntament de Vilanova del Camí d’un DEA per a l’escola, com a element preventiu arrel del coneixement d’un alumne amb cardiopatia al centre. Immediatament a la demanda, el centre va disposar del DEA semiautomàtic i portàtil i la possibilitat de realitzar aquest curs formatiu.
Agraïm la motivació i el bon fer del grup de formadors de CardioSOS!!!