Pujalt acull una exposició multidisciplinària que reflexiona sobre les conseqüències dels incendis

26 d'agost de 2019

Demà dimarts a les 7 de la tarda tindrà lloc l’exposició artística multidisciplinària “La Terra Calenta”, a Pujalt, al nucli de la Guàrdia Pilosa. La trobada barrejarà la fotografia, amb la música i la dansa en un indret molt simbòlic, el bosc que fa un parell d’anys va patir un incendi forestal. Malgrat que l’esdeveniment principal tindrà lloc el dimarts, l’exposició fotogràfica es podrà visitar fins al dissabte 31 d’agost. L’acte està organitzat per habitants de la població i l’entrada és lliure.

Va ser el 2017 quan una trentena d’hectàrees van cremar al municipi anoienc de Pujalt, afectant en gran part al terme del nucli de La Guàrdia Pilosa. Instants després que les flames s’apaguessin i quan encara alguns bombers remullaven la zona per una possible represa del foc, alguns veïns de la zona s’hi van aproximar per avaluar els danys. Un d’aquests fou el fotògraf Martí Rosell, que amb la seva càmera va immortalitzar aquella escena. “Vam veure com el bosc on havíem jugat tota la vida havia quedat destruït per les flames, l’únic que en quedava eren arbres fumejant i el terra calent d’haver estat cremant” explica Roselll. Aquest fet fou el que el va motivar a transformar aquella experiència i aquelles fotografies en una exposició. El seu impulsor afegeix, “el viatge físic a través del bosc cremat es converteix en un trànsit introspectiu i catàrquic cap a les profunditats del mateix ésser, qüestionant la intenció fotogràfica i la petjada humana. El projecte busca expandir-se a través de noves mirades artístiques i retorna les imatges al seu lloc d’origen per obrir als visitants un espai de meditació i reflexió”.

Els incendis forestals a Catalunya, una amenaça estiuenca
A l’estiu, la sequera eleva sovint el risc d’incendi forestal, i cada any els Bombers i les ADF han de fer front a milers de focs: per exemple, entre el gener i el juliol del 2018 en van apagar més de 4.500. L’eficàcia aconseguida per aquests professionals i voluntaris fa que la majoria només cremin superfícies molt petites, de manera que la suma total d’hectàrees és baixa. Però quan arriben anys amb condicions meteorològiques adverses, per molts esforços que s’hi posin es fa pràcticament impossible d’aturar-ne alguns, que són els que fan pujar el nombre d’hectàrees cremades.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que els partits polítics arribaran a un acord per formar govern o es repetiran eleccions?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta