L’editorial de La Veu de l’Anoia: “Justícia i sentit comú”

21

Els propers dies 6 i 7 de març, la setmana vinent, un total de 51 persones han estat citades als Jutjats d’Igualada en qualitat d’investigades per un presumpte delicte de desordre públic en relació a les protestes que van produir-se els mesos d’octubre i novembre -a l’Anoia i a tot el país- concretament a l’autovia A2.

La situació ha provocat una forta indignació entre els afectats i especialment en el moviment independentista -legítim- de la comarca, i també una situació, lògica, d’angoixa en moltes famílies.

Logo VA - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

En aquests moments, és necessari fer una crida al sentit comú, i confiar en què es faci justícia en un capítol que, podríem dir, s’hagués pogut estalviar. Ja en vam fer referència recentment, però cal insistir que no sembla seriós imputar directament a un ciutadà en base al recull de matrícules de vehicles aparcats a la vora d’on suposadament s’ha comés un delicte, o imatges, algunes difoses, publicades pels mitjans de comunicació. Sense ni tan sols preguntar abans, s’ha obert un expedient de diligències prèvies i s’han considerat “investigades” a 51 persones, obligant-les a anar al Jutjat acompanyades d’un advocat, quan fets exactes o similars van reproduir-se en molts més llocs de Catalunya els mateixos dies, o en multitud d’ocasions anteriors per altres qüestions de protesta. Calia?

Vivim un moment complexe, certament un punt esgotat per un llarg període de debat i de mobilització, però tothom coincideix que, en moltes qüestions, cal girar full i seguir endavant per evitar que la solució no acabi esdevenint un problema impossible de resoldre. Davant d’aquest escenari, situacions com les que es viuran la setmana vinent a Igualada no ajuden ni a refer ponts, ni a trobar cap solució. És per això que, una vegada més, confiem que imperi el sentit comú, i que, com ha succeït en fets similars a l’Hospitalet de Llobregat, acabi amb un arxivament.