L’editorial: La Conca: ara, també

149

La condició “singular” de la Conca d’Òdena en tot el confinament a conseqüència del Covid-19 ens pot portar més maldecaps. A banda de la resolta -a mitges- situació dels treballadors confinats i les baixes laborals forçoses, que va costar unes mes de resoldre -i malament-, tot plegat sumat a l’evident esforç i neguit de quasi 70.000 persones abans que ningú a Espanya, ara pot venir agreujat pel fet que el desescalament no comporti cap “singularitat”. Vam començar abans que ningú el confinament, i s’espera que la Generalitat mantingui la “singularitat” de la Conca en el desescalament. Les dades són prou bones.

Efectivament, pel que fa a la reducció de la mortalitat i la propagació de virus, els números mostren que l’episodi està sota control a la Conca d’Òdena. A l’Hospital, per sort, hi ha molts llits lliures i fins i tot s’han ofert a d’altres centres sanitaris per si els necessiten.
No avançar en una fase més pot fàcilment provocar neguit en la indústria i especialment en el comerç i l’hostaleria, que no podrien avançar en el seu desescalament. De moment, Tarragona, l’Ebre i el Pirineu ja entraran a la fase 1 el proper dilluns. La Conca i l’Anoia, no. Caldria saber-ne les causes, específicament de la Conca d’Òdena. S’ho mereixen els seus habitants.

No és estrany que des de l’Ajuntament d’Igualada -i els de tota la Conca- ja s’hagi demanat que, si els indicadors ho permeten, pugui passar a la fase 1 de desconfinament, independentment de la situació a la província de Barcelona o l’àrea sanitària de la Catalunya Central, on pertany.

“Com vam ser especials quan ens van confinar també ens agradaria ser-ho quan ens desconfinen”, ha dit l’alcalde Marc Castells aquesta setmana, en un clar avís a les autoritats superiors. Ras, curt i lògic. Imperarà la lògica? Veurem.