L’editorial: La bretxa social

67

Aquesta setmana, s’ha inaugurat oficialment, si bé ja fa algun temps que funcionava, el Magatzem d’Aliments de l’Anoia, una iniciativa de caire logístic de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal que permetrà treballar molt millor als equips de serveis socials de molts ajuntaments de la comarca, i també a les entitats que tenen cura d’atendre les famílies més necessitades del territori.

Sense dubte, es tracta d’una notícia benvinguda, just uns dies després que tingués lloc, amb notable èxit, una nova edició del Gran Recapte que va posar en valor la solidaritat dels anoiencs i, sobretot, va garantir la continuïtat d’un projecte que ha ajudat a sobreviure a milers de famílies del nostre país.

Malauradament, aquestes iniciatives necessiten continuar. Malgrat que les dades d’incorporació al mercat de treball són molt millors que durant la recent crisi, la qual cosa ha contribuït a fer baixar de forma significativa els nivells d’atur i a fer créixer una mica les rendes familiars, el panorama no és encara el que hom podria esperar, ni de llarg.
El que s’ha anomenat “la bretxa social” comença a ser més acusada a mida que ens en sortim de la penúria econòmica dels darrers anys. És a dir, està creixent la distància entre els que no tenen, i els que tenen. És una diferència que s’està fent notable en els països que ja van sortir de la crisi abans que nosaltres, i que ens permet veure què pot passar d’aquí a mig termini, amb previsions alarmants per als pròxims anys segons Intermon Oxfarm.

Aquestes diferències solen ser un factor molt negatiu per a la convivència, i per a la salut, especialment en qüestions tant elementals com l’alimentació i la higiene. També afecten a perilloses tendències de vot electoral…. Convé reflexionar, no girar l’esquena al que tenim, evitar arraconar els que s’han quedat en el camí de la recuperació i ajudar-los. Ens hi va molt més del què pensem.