18.4 C
Igualada
Divendres, maig 7, 2021

L’audàcia de la unitat

Marc Castells
Alcalde d’Igualada

Al qui va ser cap del gabinet del president Obama, Ralph Emmanuel se li atribueix la frase “cal no desaprofitar l’oportunitat d’una bona crisi”; és una frase que en el context en què vivim i sobretot amb el que hem passat a la Conca d’Òdena ens pot semblar frívola, però si la posem en perspectiva, ens marca el camí de les oportunitats de futur del nostre territori.
Després d’un centenar de reunions telemàtiques dels alcaldes i alcaldesses, però també -i s’ha de posar en valor- dels regidors de les diferents matèries de la Conca, hem iniciat un camí de no retorn entre els municipis que passa pel consens, la concertació, el treball en equip i -malgrat els matisos ideològics- l’audàcia de la destacable unitat que hem aconseguit els 7 alcaldes i alcaldesses de 5 forces polítiques ben diferents. Hem posat el ciutadà per davant de tot i això ja no té marxa enrere.

Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena estem compromesos a gestionar des de la unitat els reptes que venen i que, no ens hem d’enganyar, són importants i s’han d’afrontar: una emergència social i una anunciada crisi econòmica que requereixen pensar en gran. Tot això sent realistes i sabent que les administracions locals tindrem una baixada d’ingressos i, alhora, un augment considerable de les despeses; malgrat això, ara toca pensar més que mai en el futur.

No cal dir que cada ajuntament, amb el suport que esperem immediat de les administracions superiors, afrontarà les necessitats que tindrà els propers mesos la nostra societat pel que fa a l’assistència a la gent més vulnerable, als qui han perdut o perdran el seu lloc de treball en el futur i als qui requeriran del suport econòmic i social de les administracions properes. Ja ho vam fer amb la crisi del 2008 i ho farem també en aquesta.

Estem conjurats per liderar la reactivació econòmica. Estem convençuts que la crisi que ve serà a nivell mundial, però que les oportunitats per sortir-ne arribaran des del món local. La recepta: unitat d’acció, concertació público-privada, pensar en gran, presentant i proposant projectes que generin esperança i fer-ho de la mà dels agents socioeconòmics del territori.

Estic convençut que si continuem fent les coses bé podrem aprofitar aquesta crisi com una oportunitat de convertir-nos en un territori especialment atractiu. Hi ha quatre factors que ens poden afavorir i que cal potenciar: El primer, el retorn que anunciava en una entrevista aquest diumenge passat el professor Sala i Martin de la indústria al nostre país. Aquest fet, combinat amb l’arrencada del pla director de l’activitat econòmica de la Conca, que si abans era estratègic ara és prioritari, pot generar moltes oportunitats. En segon lloc, el potencial del teletreball que tots hem descobert aquestes darreres setmanes i que pot fer adonar-se a molta gent dels atractius de viure en un entorn més agradable i fugir de les aglomeracions; per tant, podem captar i atraure molt de talent els propers anys. En tercer lloc, l’atractiu d’Igualada i el territori que ens envolta pot ser un bon reclam per captar un turisme de qualitat; el nostre paisatge, la gastronomia, la bona qualitat dels comerços i serveis, la cultura i el patrimoni són grans actius que hem de donar a conèixer. El quart factor ha de ser continuar apostant pel coneixement i la formació professionalitzadora de qualitat, l’impuls del Campus d’Igualada de la Universitat de Lleida, la propera acreditació del nostre Hospital com a universitari i seguir potenciant centres formatius de qualitat com el Milà i Fontanals o l’Escola Municipal d’Art i Disseny LaGaspar.

L’instrument per fer-ho possible ha de ser l’Aliança per la Conca, la unitat dels alcaldes i alcaldesses amb els agents econòmics i socials per seguir sumant esforços, amb respostes ràpides als reptes que venen i treballant plegats en una mateixa direcció.
Tothom parla d’unitat, i està bé, però la unitat no es predica, s’exerceix i això és el que hem fet i farem, junts, els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena. Estem conjurats per guanyar-nos el futur col·lectiu treballant dia a dia des de l’audàcia de la unitat.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Es redueix la RT a 0,65 i ja hi ha 30.732 vacunats a l’Anoia

Segueixen les bones notícies a l’Anoia, com a tot el país, en relació a les dades de covid-19. La velocitat de reproducció de la...

Una fuita de gasoil talla dos carrils a l’A-2 i en complica el trànsit

Circulació complicada aquest matí a l'A-2 a Castellolí en direcció a Barcelona. Eren les sis del matí quan el remolc d'un camió s'ha desenganxat...

Sis detinguts per cultivar més de 1.700 plantes de marihuana a Òdena

Mossos d’Esquadra de la comissaria d’Igualada van detenir a principis de setmana sis homes, d’entre 21 i 33 anys, de nacionalitat espanyola i albanesa,...

Toni Bou, operat del peroné després de caure entrenant

El pierenc Toni Bou, vint-i-vuit vegades campió del Món de Trial, ha patit aquesta setmana una caiguda mentre entrenava i aquest dimecres ha hagut...

Montmaneu entra en una prova pilot de rehabilitació d’habitatge al món rural

Un total de 20 petits municipis d'arreu de Catalunya, entre ells Montmaneu, han estat seleccionats aquest dimecres per acollir les proves pilot de mobilització...
Compartir