L’Anoia s’apunta al “Benvinguts a pagès”

108

Visitar una explotació que cultiva el Cigronet de l’Alta Anoia, conèixer un celler de vins ecològics, descobrir el procés de producció de la mel, així com fer una visita guiada a la Torre de Claramunt. Aquestes són només algunes de les propostes que ofereix l’Anoia els dies 1 i 2 de juny en el marc de la quarta edició de Benvinguts a Pagès, la gran festa de la pagesia catalana que se celebrarà arreu del país i que permetrà experimentar la vida a pagès, redescobrir l’origen dels productes que es consumeixen cada dia i omplir el rebost. L’esdeveniment té com a eix central les visites gratuïtes a les granges, explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres del país, que es complementa amb la implicació de restaurants i allotjaments, així com amb la programació de nombroses activitats complementàries i divulgatives.

En concret, a la comarca de l’Anoia hi prendran part vuit explotacions (Cal Quec; Can Casellas; Casa Mestres – Cigronet de l’Alta Anoia; Celler Pla de Morei; Hort Àuria; Llegums, cereals i farines d’agricultura ecològica Josep Mestre; Mas Buret. Som apicultors, i Productes ecològics Puig Aguilera), quatre allotjaments (Cal Carulla, Cal Grau de la Llavinera, Cal Riba i Casa Mestres) i tres activitats complementàries (Vilademàger, el castell solitari; Visita a l’església de Santa Margarida, i Visita guiada a la Torre de Claramunt).

Experiència rodona
El públic familiar i aquelles persones amb el paladar més exigent tenen al seu abast una experiència rodona que permet descobrir l’origen dels aliments, tenir contacte amb els animals i degustar els productes més saborosos i autèntics sobre el terreny i sense intermediaris. A través de la pàgina web www.benvingutsapages.cat es poden planificar les visites per territori o bé per producte i escollir qualsevol de les propostes de les granges i pagesos inscrites sense necessitat de fer reserva prèvia. Aquest any s’incorpora com a novetat l’opció de cercar pagesos que tenen produccions ecològiques. L’oferta de productes de proximitat i de temporada d’horta, fruita, verdura, làctics, carn, peix, oli, mel i cereals, entre d’altres, és molt complerta. L’experiència ha obtingut fins ara una magnífica acollida per part del públic, que puntua les visites amb una nota mitjana que supera el 9.

Rutes de cap de setmana
També es podran consultar les rutes de cap de setmana que es trobaran arreu del territori català i que són Costa BravaPaisatges BarcelonaCosta BarcelonaCosta DauradaTerres de l’EbreTerres de Lleida i Pirineus. Com a novetat, en aquesta edició, es mantindran durant tot l’any i permetran viure l’experiència Benvinguts a Pagès més enllà del cap de setmana de l’1 i 2 de juny. Els itineraris cobreixen diferents comarques i són de temàtica diferent depenent de cada territori en què s’inclouen productors, restaurants, allotjaments, activitats i altres visites d’interès turístic.

Xifres a tot el país
El cap de setmana de Benvinguts a Pagès comptarà amb la participació de 200 granges i explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres de Catalunya. L’experiència es complementa amb la participació de més de 130 restaurants, que ofereixen el menú Benvinguts a Pagès amb productes de temporada i de proximitat, i les estades a més de 200 allotjaments rurals. Finalment, durant el primer cap de setmana de juny també es programen més d’un centenar d’activitats complementàries (fires gastronòmiques, visites guiades, col·loquis, concerts, passejades i exposicions, entre d’altres).

Aposta per redescobrir el territori
El cap de setmana de portes obertes al món de la pagesia catalana ajuda a desestacionalitzar el turisme arreu del principat i esdevé una oportunitat per redescobrir el territori. Aquest mes de juny celebrarà la quarta edició  consolidant-se com una proposta lúdica i de país que difon el món rural, posa en valor el sector primari i dóna a conèixer l’origen dels productes agroalimentaris que es produeixen a Catalunya.