12.6 C
Igualada
Divendres, novembre 27, 2020

L’Anoia continua estant a la cua en recollida selectiva de residus

A poques setmanes per l’inici d’una recollida de brossa “porta a porta” a bona part de la comarca -a excepció dels nuclis més grans de població- les dades de recollida selectiva presentades aquesta setmana per la Generalitat tornen a confirmar xifres desastroses per a l’Anoia, que és molt lluny del territori “model” en aquest sistema, Osona.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha presentat les dades del 2016 de residus municipals a l’àmbit de les Comarques centrals, que abasta l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona, i el Solsonès. Segons aquest balanç, l’any passat es van generar 240.842 tones de residus municipals en aquesta àrea, un 1,80% més que l’any anterior. Per càpita, la generació de residus s’ha situat en 1,29 kg/hab./dia, per sota de la mitjana de Catalunya, que és d’1,36 kg/hab./dia.

La comarca que genera més residus per càpita és el Moianès, amb 560 kg/hab./any, i la que menys, Osona, amb 428,19 kg/hab./any. A més del Moianès, l’Anoia i el Solsonès generen més residus que la mitjana de tot Catalunya.

Tavèrnoles, líder en recollida selectiva

La recollida selectiva neta a les Comarques centrals se situa al 35,27%, lleugerament per sobre de la mitjana de Catalunya, que és del 30,41%. Aquesta xifra indica el grau de separació de residus descomptant els impropis presents a cada fracció.

Concretament, la comarca de l’àmbit central, i de tot Catalunya, que més separa els residus és Osona, amb un índex de recollida selectiva neta del 51,88 %, mentre que l’Anoia és la que registra l’índex més baix de la demarcació, un 23,48%.

Per municipis, els que més residus separen es troben tots a Osona. Encapçala el rànquing Tavèrnoles, amb un índex de recollida selectiva neta del 81,22%. A l’Anoia, el millor municipi és Copons, amb un 37,06%, un total de 44 punts per sota. Una barbaritat, sobretot imaginant les xifres dels altres 32 municipis de la comarca.

Canvi del model de producció i consum

Pel que fa al global de Catalunya, l’any passat es van generar 3,7 milions de tones de residus municipals, que corresponen a 1,36 quilos de deixalles per habitant i dia. Les xifres indiquen un lleuger repunt respecte l’any anterior (1,35 kg/hab/dia) en dades absolutes tot i que, si es té en compte el creixement econòmic, existeix una certa dissociació, i s’observa una tendència al canvi cap a un model de producció i consum més sostenible.

L’any passat es van gestionar 2,3 milions de tones de fracció resta –la que no es recull de forma selectiva–, un 1,31% més que a l’any anterior. Aquesta fracció continua la tendència cap al tractament previ –amb el trasllat a plantes que separen alguns materials aprofitables– en detriment del dipòsit controlat com a destí primari.

Mentre l’any 2015 el 27,9% d’aquesta fracció anava directament a l’abocador, el 2016 ja només hi ha anat el 27,6%. Més del 60% es destina a tractaments mecànics i biològics abans de destinar el rebuig al dipòsit o a la incineració. L’optimització d’infraestructures que s’està duent a terme, amb el consens del món local, afavoreix que cada vegada més les plantes de tractament d’aquesta fracció optimitzin els resultats.

Mesures per afavorir la separació

Segons el director de l’ARC, un factor que pot influir en l’augment de la recollida selectiva és l’increment dels cànons de residus. L’any 2018, el cànon per disposició en abocador passarà dels 30 euros als 35,60 euros per tona; i el gravamen per incineració, dels 14,50 euros als 17,80 euros per tona. L’encariment ha comportat que molts municipis estiguin estudiant adoptar models i sistemes de recollida més eficients que els permetin portar menys fracció resta a disposició. Per exemple, a l’Anoia s’aplicarà la “recollida porta a porta”.

16 pobles de l’Anoia, a punt pel “porta a porta”

El nou sistema s’aplicarà finalment en 16 dels municipis on el Consell Comarcal ja gestionava anteriorment la recollida d’escombraries, un contracte que precisament s’havia prorrogat un any mentre s’enllestia el nou model de recollida.

Així, en la majoria de municipis i nuclis, incloses urbanitzacions, la recollida serà porta a porta, mentre en els municipis de menys de 500 habitants o amb població més disseminada s’habilitaran àrees d’aportació.

Els municipis en els que es preveu implementar aquest nou sistema de recollida són Argençola, Bellprat, el Bruc, Castellolí, Carme, Capellades, Copons, Jorba, la Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt, Montmaneu, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i Veciana.

Allí on aquesta sistema no s’apliqui, d’aquí pocs anys el rebut de la taxa pot tenir una xifra desorbitada comparada amb l’actual, amb la qual cosa també caldrà aplicar noves mesures.

Penalitzar qui no separa la brossa

Tost també ha explicat que aquest darrer trimestre està previst iniciar un procés de consulta prèvia per elaborar una nova Llei de Residus que permeti implantar un model individualitzat de gestió. El model penalitzarà econòmicament, i de forma individualitzada, les llars que no separen la brossa, i afavorirà aquelles que sí que ho fan.

Jordi Puiggròs

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Igualada engega diversos projectes per a l’increment de la biodiversitat

En la lluita contra el canvi climàtic, l’Ajuntament d’Igualada desenvolupa projectes en diferents àmbits, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum, que és una...

Igualada Comerç inicia diferents accions per animar la venda de proximitat

Seguint amb la campanya permanent de promoció i dinamització del comerç, l’entitat Igualada Comerç promou cada setmana propostes i excuses per passejar, viure, gaudir...

Les entitats pro aigua pública insisteixen en formar part d’una nova comissió d’estudi

Aigua és vida, CCOO i la PAH han presentat una moció al ple de l'Ajuntament d'Igualada per reclamar la constitució d'una nova Comissió d'Estudi...

La UEA i altres patronals s’oposen a aprovar la Llei de Cambres per lectura única

Les patronals de Girona (FOEG), l'Hospitalet i Baix Llobregat (AEBALL), el Maresme (FAGEM), el Penedès (FEGP), l'Anoia (UEA) i el Berguedà (ACEB) han mostrat...

Vilanova obre una enquesta als joves per establir un nou Pla de Joventut

La regidoria de Joventut de Vilanova del Camí vol copsar l'opinió de les persones joves en aquells temes que concerneixen les seves vides. És...
Compartir