9.4 C
Igualada
Dilluns, març 8, 2021

L’Ajuntament demana a la Generalitat que Igualada tingui la delegació d’Empresa i Coneixement a la Catalunya Central

palau firal de manresa
El Palau Firal de Manresa és la seu de bona part de la delegació a la Catalunya Central

Mentre no arribi la Vegueria Penedès, o simplement el desplegament del nou Àmbit Territorial del Penedès, ja aprovat fa mesos per la Generalitat, Igualada aspira a arreplegar quantes més delegacions de la Generalitat millor…. però de la Catalunya Central, que és on, de moment, està tota la comarca de l’Anoia. L’alcalde Marc Castells va anunciar dimecres que ha demanat ja formalment la delegació d’Empresa i Coneixement a la Catalunya Central, que, fins ara, ha estat a Manresa. De fet, el Palau Firal de la capital del Bages acull bona part de les delegacions, que es reparteixen amb Vic (Osona). Ni Berga, ni Solsona, ni Igualada, les altres capitals de comarca, són seu de cap delegació del Govern. Això va camí d’acabar-se.

Punt i final a un despropòsit
L’alcalde va explicar que era “un despropòsit” que Manresa i Vic s’hagin repartit fins ara el pastís de delegacions, un tema que “s’ha de corregir quan més abans millor. Per això he demanat a la Generalitat el suport institucional necessari per a que la ciutat pugui acollir, com a mínim, la delegació d’Empresa i Coneixement”, departament que ara encapçala el conseller Jordi Baiget. “No pot ser que Manresa tingui cinc delegacions, i Vic cinc més, i que Igualada no en tingui cap”, deia l’alcalde. Tot i que l’Ajuntament d’Igualada -i els de la comarca- s’han pronunciat a favor de la Vegueria Penedès, de la que formen part ja tots els municipis menys els de l’Alta Anoia, acollir delegacions de la Catalunya Central no suposa cap inconvenient, segons Castells. “Nosaltres estem i treballem per la Vegueria Penedès, però tot allò que tenim no ho perdríem”, deia Castells, assumint que ni Vilafranca, ni Vilanova i la Geltrú ni el Vendrell posarien pegues a “prendre” el que Igualada aconsegueixi tenir de la Catalunya Central. Un argument que caldrà contrastar quan hi hagi ocasió. “Nosaltres ja tindríem la feina feta”, va dir l’alcalde. Castells ha anunciat que ja ha demanat una reunió oficial amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, així com també amb el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, per a traslladar-los la candidatura d’Igualada a competir amb Manresa i Vic per a acollir delegacions de la Generalitat.

Cues a la delegació a la Catalunya Central, el dia de la votació del 9N
Cues a la delegació a la Catalunya Central, el dia de la votació del 9N

L’atur d’Igualada i el de la comarca
Per a Marc Castells, que la Generalitat es digni a traslladar a Igualada delegacions de la Generalitat és una forma de fer veure públicament “que la ciutat se n’està sortint. Es donarà un missatge molt potent en una comarca tan castigada com l’Anoia si aconseguim tenir aquesta delegació”.
Castells, però, treia pit de les últimes dades d’atur. “Igualada té menys atur que a la comarca, i això és molt positiu. A tot arreu la capital té més atur que la seva comarca, menys a l’Anoia, que és a l’inrevés. Aquí estem més bé a Igualada”, deia l’alcalde, un argument que no sabem si agradarà massa a d’altres municipis, sobretot als de la Conca, que acullen molts treballadors igualadins.

L’alcalde, d’altra banda, pensa que la delegació suposaria “llocs de treball i una presència institucional molt potent que també atrauria molta gent de fora que ha d’utilitzar aquests serveis”.

No se sap públicament a on de la ciutat s’ubicaria aquesta delegació de la Generalitat. L’Ajuntament ha ofert ja tres edificis, tots ells de propietat municipal, com a possible seu de la Generalitat a Igualada, quasi tots ells al centre, o molt a prop del centre de la ciutat.

“L’alcalde Marc Castells ja ha demanat una entrevista formal amb el president Carles Puigdemont i amb el conseller Oriol Junqueras per parlar d’aquest tema”

per la catalunya central, som-hiNova estructura del departament
El Govern ha aprovat recentment el decret d’estructura del Departament d’Empresa i Coneixement, que s’adapta a la determinació competencial derivada de l’organització del nou Executiu. La Conselleria s’organitzarà en tres secretaries: la Secretaria d’Empresa i Competitivitat, la Secretaria d’Universitats i Recerca i la Secretaria General. Totes elles tindrien funcionaris i personal delegat a la seu que hi hauria a Igualada.

La Secretaria d’Empresa i Competitivitat agruparà aquells àmbits d’actuació del Govern relacionats amb el comerç interior i l’artesania, el consum, el turisme, la indústria, la seguretat industrial, la innovació, energia i mines, la internacionalització de l’empresa catalana i l’emprenedoria. Aquesta Secretaria manté les labors d’impuls i promoció d’iniciatives en l’àmbit de l’empresa que siguin d’interès per a la competitivitat de l’economia catalana, i les de planificació, seguiment i coordinació de l’activitat de les unitats que en depenen.

Els organismes adscrits a aquesta secretaria seran l’Agència Catalana de Turisme (ACT), l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), l’Institut Català d’Energia (ICAEN), el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), l’Agència Catalana del Consum (ACC), i el Consorci de Formació Professional de l’Automoció.

Per la seva banda, la Secretaria d’Universitats i Recerca es responsabilitzarà dels afers relacionats amb les universitats, la qualitat del sistema universitari, el foment de la recerca i aquelles beques que no siguin competència del Departament d’Ensenyament. Aquesta Secretaria serà la responsable de la planificació, direcció i execució de les polítiques del Govern en aquests àmbits. Aquesta Secretaria tindrà com a ens adscrits l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya i l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i Recerca (AGAUR). És a dir, a Igualada hi hauria la seu on les empreses de les nostres comarques tindrien l’interlocutor directe per a gestionar ajuts públics o accions habituals relacionades amb impostos o permisos. També seria el punt més pròxim on gestionar temes com les beques universitàries o resoldre conflictes relacionats amb consum.

JORDI PUIGGRÒS

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Nova derrota per la mínima del CF Igualada masculí

CF IGUALADA 1 SANTFELIUENC FC 2 Els igualadins rebien els del Baix Llobregat amb l’intenció de sumar els màxims punts possibles en aquest tram final de...

Entren en vigor els nous horaris a la restauració i l’ampliació d’aforaments a universitats, gimnasos i lleure

Bars i restaurants, universitats i gimnasos estrenen aquest dilluns el relaxament d’algunes de les mesures restrictives contra la covid-19, aprovades dijous passat pel Procicat....

Dones amb veu pròpia, a propòsit de la crisi sanitària de la COVID-19 (part 3)

Dones amb veu pròpia, a propòsit de la crisi sanitària de la COVID-19 (part 1) Dones amb veu pròpia, a propòsit de la crisi sanitària...

Dones amb veu pròpia, a propòsit de la crisi sanitària de la COVID-19 (part 2)

Dones amb veu pròpia, a propòsit de la crisi sanitària de la COVID-19 (part 1) Dones amb veu pròpia, a propòsit de la crisi sanitària...

Dones amb veu pròpia, a propòsit de la crisi sanitària de la COVID-19 (part 1)

Dones amb veu pròpia, a propòsit de la crisi sanitària de la COVID-19 (part 2) Dones amb veu pròpia, a propòsit de la crisi sanitària...
Compartir