La mestra paperera Victòria Rabal recull el Premi Nacional d’Artesania 2023
L

Victòria Rabal recull el Premi Nacional d'Artesania
21 de febrer de 2024

Victòria Rabal recull el Premi Nacional d'ArtesaniaLa mestra artesana paperera Victòria Rabal Merola –directora del Museu Molí Paperer de Capellades– va recollir dilluns a la tarda el Premi Nacional d’Artesania 2023. “La Victòria és una persona amb una trajectòria inqüestionable que personifica la connexió entre origen i tradició amb innovació i creativitat”, afirmava el president de la Generalitat, Pere Aragonès. “És un exemple de talent, passió, rigor i excel·lència en l’ofici”, afegia Aragonès.

La dissenyadora Sílvia Conde (Premi Talent Jove), el torner Jordi Pladevall (Premi Emprèn), l’Ajuntament de Montblanc (Premi Prestigia) i el restaurador Aleix Alvarez (Premi Restaura) també van ser guardonats pel seu mestratge artesà i la contribució a la projecció del sector.
“Catalunya és un país d’artesans que amb les vostres obres contribuïu a donar formar i explicar-lo. Reconeixements com el d’avui demostren que l’artesania catalana és ben viva i té tot el futur al davant”, recalcava el president de la Generalitat. “Els artesans feu obres úniques i darrera d’una obra d’artesania hi ha molt més que un objecte i un producte: hi ha un món, un amor cap a un ofici, una manera de viure, una mirada, una creativitat i un entorn”, enumerava Aragonès. “Tots vosaltres formeu part del patrimoni viu de Catalunya. I el d’avui és un homenatge als artesans, a la seva creativitat i al seu llegat”, concloïa el president de la Generalitat.

“L’adjectiu artesà està de moda i es fa servir ara com a sinònim de qualitat, cal que ens ho creiem i ho valorem”, apuntava Victòria Rabal, flamant Premi Nacional d’Artesania 2023. “L’artesania no ha de perdre mai la seva essència, però el futur passa per l’encreuament amb el disseny i les aportacions de les noves tecnologies”, reflexionava en veu alta Rabal. “Això és el que he intentat seguir i perseguir durant aquests 40 anys, al museu però també a la meva obra. Aprendre de la tradició i innovar”, afirmava la mestra paperera. “El paper és i ha estat la meva passió. I des del 1961 he difós el seu coneixement a milers de visitants i demostrat les seves infinites possibilitats plàstiques”, concloïa Rabal.

Premi a l’artesania del paper de Victòria Rabal

La mestra artesana paperera Victòria Rabal Merola ha rebut el Premi Nacional d’Artesania per la seva extensa labor de formació, investigació i innovació en la fabricació de paper artesà, portant-lo a un estadi més enllà de la tradició amb la creació de nous formats, colors i textures; per la seva llarga trajectòria al capdavant del Museu Molí Paperer de Capellades, convertint-lo en un referent en el sector artesà, i pel seu llegat artístic. Rabal ha col·laborat en diferents projectes creant papers especials per Casa Cacao (Germans Roca), Carme Ruscalleda, Ferran Adrià, Misui (Unión Suiza), per a l’Abadia de Montserrat, la Sagrada Família, o per artistes de renom com Jaume Plensa o Miquel Barceló.

En l’àmbit de la investigació, ha participat en recerques i en el desenvolupament de nous papers apostant per l’economia circular i la impressió 3D. En la vessant formativa, ha impartit tallers sobre paper fet a mà a Catalunya i arreu.

Notícies relacionades:

Entrevista a Victòria Rabal, directora del Museu Molí Paperer de Capellades

 

La directora del Museu Molí Paperer, Victòria Rabal rep el Premi Nacional d’Artesania

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta