Jordi Cuadras: “Fa anys que tinc el cuc polític que parteix de l’estima per Igualada” (1a part entrevista)

20 d'octubre de 2018

El periodista Jordi Cuadras va anunciar fa pocs dies la seva voluntat de ser el “proper alcalde d’Igualada”, tot reivindicant un front comú progressista repetint una fórmula similar a l’exitosa Entesa per Igualada que va encapçalar Jordi Aymamí. Cuadras explica en aquesta primera part de l’entrevista el per què del seu projecte.

Que recuperis la fórmula de l’Entesa és per què creus que, gairebé vint anys després, continua essent l’únic camí perquè les esquerres governin Igualada?
No és que ho cregui jo, és que la història ho demostra. Ja s’ha demostrat en aquests 40 anys de democràcia municipal que Igualada pot votar canvi, i ho va fer durant tres mandats consecutius, del 1999 al 2011. I la manera de fer efectiu aquest canvi és una entesa per la ciutat. Partint d’aquests dos fets, que són empíricament comprovables, crec que ara hi ha l’oportunitat de construir, aprenent d’aquell llegat, i actualitzant-lo, un nou projecte per transformar la ciutat.

Una idea treballada, o és un salt al buit pensat en poc temps?
El cuc polític fa molts anys que el tinc, i parteix d’una estima, una inquietud i un inconformisme per Igualada. També s’alimenta d’un coneixement profund de la ciutat. Quinze anys treballant als mitjans de comunicació locals m’han permès obrir moltes portes i també trobar respostes.
També quan miro enrere i veig el què he fet per la meva ciutat, més enllà de la feina, implicant-me en diferents àmbits, veig que ho he fet amb una sincera vocació per Igualada, de servir enlloc de servir-me’n. Per tant, aquest procés el faig des d’un profund coneixement de la ciutat, i de les ganes que tinc d’oferir una alternativa amb la gent que m’acompanyi. Les darreres setmanes he tingut un seguit de trobades amb gent ubicada a l’espai del centre esquerra i progressista, i he vist que hi ha orelles disposades a escoltar. És possible una actitud optimista enlloc de pessimista, de victòria enlloc de resistència.

Hi ha molta gent que diu que el Jordi Cuadras es presenta, de fet, pel PSC.
Crec que ja ho vaig deixar clar a la conferència. Em presento amb la voluntat de posar en valor un llegat de quan les esquerres governaven la ciutat, i aquesta és una història d’èxit. A l’Entesa hi havia una actitud de generositat i d’obertura que sempre ha tingut el PSC, i en aquell moment també les portes obertes d’Iniciativa per Catalunya. Aquests dos partits són els que primer, per a mi, mereixen tota la confiança perquè han demostrat una força per a transformar la ciutat que estimo. En el projecte que defenso parlo de sumar-hi partits polítics i col·lectius de ciutadans a nivell individual.

El fet de ser periodista et garanteix més facilitat per encarar aquest repte?
Que hagi estat periodista el que ha fet és que m’hagi esponjat durant molts anys d’aquesta ciutat, que hagi sortit de la meva zona de confort per coneixer moltes realitats d’Igualada. És molt més diversa del que ens pensem. El meu primer descobriment d’aquesta diversitat va ser quan estudiava a l’escola pública, a l’Emili Vallès, on els meus companys eren de Fàtima, Sesoliveres, les Comes o del centre.

Quin nom definitiu tindrà aquest projecte?
És un projecte en construcció, i ha de ser col.lectiu. S’han de decidir moltes coses. He dit a la ciutat que estic disposat a llençar una pedra en un llac, seguint amb la metàfora que vaig utilitzar en la conferència, fruit d’aquestes trobades que et deia, i de veure gent disposada a arremangar-se per a fer-ho possible. S’ha presentat una primera llavor d’un projecte amb vocació de govern. Tot el que vingui s’ha de decidir de forma col·lectiva. Segur que les idees que aporti la gent seran molt millors que les que jo pugui dir ara.

Has parlat amb els comuns i el PSC? Quina ha estat la reacció?
Per part del PSC d’Igualada, com he dit, sempre ha demostrat una generositat a nivell municipal de fer un espai obert, guanyador, amb vocació de govern. S’han de perfilar serrells, perquè els partits tenen la seva pròpia vida orgànica, però he trobat orelles disposades a escoltar. En l’àmbit dels Comuns, com ja han dit en alguns mitjans, veuen amb bons ulls aquestes primeres propostes. També hi ha hagut converses amb gent a nivell individual. No tanco portes a ningú.

El teu rival és Marc Castells?
No. L’adversari són les idees polítiques representa el govern de Marc Castells. No plantejaré les eleccions, i espero que passi el mateix amb els altres candidats, en el combat personalista. Venim a parlar de propostes i idees pel present i futur d’Igualada. Algunes ens uniran, d’altres ens separaran. Estic disposat a fer un contrast d’idees, i a donar una alternativa majoritària de govern per transformar i impulsar la ciutat més del que, crec, s’està fent en aquests moments. Igualada té moltes més possibilitats de les que, avui, s’estan posant damunt la taula.

Jordi Puiggròs

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que, amb les últimes pluges, caldria afluixar les restriccions per sequera?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta