10.9 C
Igualada
Dimarts, gener 25, 2022

Falten operaris de base i soldadors per al sector del metall

Encara que pugui semblar estrany en els temps que corren, resulta que en algunes empreses de l’Anoia manquen operaris de base. Especialment, en el sector del Metall. I també soldadors. Aquestes són les conclusions principals d’un estudi elaborat per la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, en el marc del projecte Reinmet i en col·laboració amb la Diputació i la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA).

Aquest treball ha estat formalment un Estudi de Detecció de Necessitats Formatives al Metall, que ha comptat amb la col·laboració d’unes 50 empreses del sector, d’àmbits diferents com la fabricació de béns, els manipulats, la caldereria, la distribució, la reparació, la instal·lació o la matriceria. Es dona el cas que el conveni col.lectiu del Metall és un dels millors de la indústria a efecte de salaris. A l’Anoia compta amb més de 300 empreses, uns 650 milions d’euros de xifra de negoci total i uns 3.500 llocs de treball.

Perfils més demanats
Entre els perfils més demanats per les empreses destaquen el de soldadors (43,8%), seguit dels operaris de base (35,4%) i preparadors de maquinària (27,1%). En general, es tracta de treballs que requereixen titulació de tècnic mitjà, encara que també n’hi ha de superior. Això no significa que sigui personal de baixa qualificació. “Si bé és cert que falten operaris bàsics, han de tenir un mínim de coneixements, com saber interpretar bé plànols, per exemple”, deia durant la presentació de l’estudi el president de la UEA, Joan Domènech.
Entre les empreses consultades, el que més diuen valorar quan reben un currículum és la interpretació de plànols (54%), els coneixements de pneumàtica, hidràulica i electricitat (52%), la utilització d’instruments de mesura (48%) o ajustar, verificar i posar a punt màquines i sistemes mecànics (42%), sense oblidar els “clàssics” disposició i capacitat d’aprenentatge, la responsabilitat, la capacitat de treball en equip o la flexibilitat.

La bona notícia és que quasi totes les empreses (un 82%) volen contractar gent abans d’un any. I, d’aquestes, un 60%% pensen en fer contractes indefinits. Tants problemes tenen les empreses en trobar gent -vàlida per la feina- que molts estudiants ja treballen abans d’acabar de sortir de l’institut. Un detall que no hauria d’escapar a tots aquells joves interessats en la Formació Professional i…. amb ganes de treballar.
La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Patrícia Illa, diu que “les conclusions d’aquest estudi han de servir des d’ara per orientar les propostes formatives a la comarca de manera més específica”.

Illa afegia que “cal incentivar el pes de les dones en aquest sector, ja que ara mateix només suposen un 20% del total de treballadors al sector, i també impulsar noves accions formatives específiques que formin treballadors qualificats per aquestes tasques i els ajudin a desenvolupar, més enllà dels coneixements bàsics, les competències tècniques i de base més valorades”.

Les conclusions de l’estudi apunten que seria necessària una “formació modular, amb un mòdul de base que aporti coneixements genèrics i, a continuació, mòduls d’especialització”, amb la màxima durada i diversitat possibles.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

ProVegueria Penedès celebra l’últim debat territorial

El passat 19 de gener va tenir lloc al Vendrell, a l’Auditori del Tívoli, el quart i darrer dels debats organitzats per ProVegueria Penedès...

El CF Igualada masculí cau a Les Comes contra la Rapitenca

CF IGUALADA 1 UE RAPITENCA 2 Els igualadins arribaven a la 14a jornada amb la mentalitat de sumar la segona victòria de la setmana, després del...

Som-hi considera “històric” la creació del carril bus a la B-23 per entrar a Barcelona

El portaveu d'Igualada Som-hi a l'Ajuntament, Jordi Cuadras, celebra l’anunci fet aquesta setmana pel govern espanyol de tirar endavant el carril bus a la...

Igualada instal·la les primeres càmeres de videovigilància

L’Ajuntament d’Igualada ha instal·lat, aquest dilluns, les primeres cinc càmeres de videovigilància i control del trànsit ubicades en diversos punts de la ciutat. Aquestes...

Un detingut per intentar robar en quatre establiments durant la mateixa nit

Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 18 de gener un home de 38 anys com a presumpte autor de quatre robatoris amb força...
Compartir