Inventen unes calces per a dones amb incontinència urinària d’esforç
I

1 de febrer de 2022

El projecte ‘Stop Incontinència Urinària’ (STOPIU) conclou amb èxit la fase de validació clínica i crea una peça íntima femenina (unes calces) destinada a la incontinència urinària (IU) d’esforç amb una estructura tèxtil multicapa que permet retenir el fluid. El disseny i el desenvolupament d’aquesta peça l’han portat a terme conjuntament el centre tecnològic Fitex, l’empresa industrial tèxtil de Goher Textil Calella i la Fundació Puigvert, que ha fet l’estudi de validació clínica dels prototips amb pacients reals.

El component bàsic de les calces és la fibra natural de bambú i els seus principals avantatges són la ràpida absorció i la transpirabilitat, assegurant així una major sensació de comoditat i seguretat. A més, la seva utilització minimitza la generació de residus ja que la majoria de dones afectades actualment utilitzen compreses o salvaslips.

El desenvolupament d’aquesta peça s’ha finançat amb una subvenció del Ministeri de Ciència i Innovació (CDTI) a partir de l’estudi exhaustiu dels moviments corporals d’esforç que originen pèrdues de la continència urinària com ara esternudar, ajupir-se, fer esport, etc. Per dissenyar la peça, i amb el propòsit de naturalitzar l’existència d’aquesta patologia, també s’han considerat paràmetres estètics.

20 dones testen l’invent que podria millorar el benestar de 3 milions de dones a l’Estat espanyol
Durant la fase de validació, duta a terme per l’equip d’Infermeria de la Fundació Puigvert, es va seleccionar una cohort de 20 dones entre 40 i 65 anys que pateixen incontinència urinària d’esforç amb pèrdues lleus. “Pensem que la incontinència urinària afecta les dones a partir dels 50-65 anys, però la realitat és que es tracta d’una patologia present a tots els grups d’edat, amb diverses naturaleses i gravetat dels símptomes”, explica Esther Franquet, Directora d´Infermeria de la Fundació Puigvert.

Encara que l’edat és un factor que augmenta la possibilitat de tenir incontinència urinària, també s’ha atribuït a l’embaràs i la paritat. Segons un estudi publicat per Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), la proporció d’incidència de la IU atribuïble a l’embaràs és d’un 39% i augmenta fins a un 49% a la IU atribuïble al part vaginal.

La peça està fabricada amb una primera capa, en contacte amb la pell, molt absorbent i confortable gràcies a la utilització de fibra natural de bambú. La segona capa és de fibra sintètica amb alta capacitat d’emmagatzematge i transport del líquid, la tercera capa rep el líquid absorbit i també està feta de bambú -un absorbent natural- i de fil amb partícules que eliminen possibles bactèries i males olors. Finalment, la capa exterior és hidròfuga per evitar que el líquid traspassi fora de la calceta. Aquesta estructura multicapa garanteix la perfecta funcionalitat del producte, sense renunciar al confort i a les propietats estètiques.

En general, els resultats de l’estudi de validació realitzat van indicar que el 95% de les participants de l’estudi va valorar com a bona la capacitat d’absorció i la transpirabilitat, el 90% l’eliminació de la mala olor, i tres de cada quatre va valorar positivament com a característiques la sensació de sequedat, la bona adaptació al cos, i la comoditat. Les calces Stopiu estaran disponibles abans de l’estiu als punts de venda, fruit de l’acord de Goher Industrial Tèxtil amb altres empreses especialitzades del sector.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta