“Hem de confiar en que el curs anirà bé, el que no pot ser és que no ho intentem”

10 de setembre de 2020

Aquest dilluns comença el curs escolar més incert de la història recent. La Covid-19 n’és la culpable. Portem setmanes amb el tema de la tornada a l’escola com a epicentre de l’actualitat, i, hores d’ara, amb la situació teòricament controlada després de setmanes de treballs, el cert és que tothom creua els dits. N’hem parlat amb la tinent d’alcalde d’Educació de l’Ajuntament d’Igualada, Marisa Vila.

Durant tot l’estiu s’ha anat treballant la tornada a l’escola. De quina manera?
A finals del mes de juliol es va presentar un pla de reobertura per part del departament d’Educació de la Generalitat, amb tot un seguit d’orientacions, seguint les directrius de Salut. A l’agost es van donar més instruccions, que les direccions dels centres han anat assumit. Bàsicament es tractava, en aquest darrer cas, de reduir ràtios en la mesura que es pogués, de 20 alumnes per classe en Infantil i Primària.
Cada escola de la ciutat ha hagut de fer una nova organització interna per poder aconseguir aquesta baixada de ràtios. Però cada centre té la seva realitat i, si ho ha pogut fer, així ha estat.

S’ha aconseguit a totes les escoles?
De la vintena llarga de centres que hi ha a la ciutat, no tots han pogut, ni en totes les classes. Per exemple, a Infantil hi ha hagut alguna escola que té dues línies, i n’ha fet tres, barrejant nens de P4 amb P5 per poder baixar la ràtio. Això il·lustra una mica allò que et deia de la realitat de cada centre. En funció de les seves possibilitats i característiques, s’han reorganitzat com ha pogut.

Més grups vol dir més mestres.
Sí, però tampoc hi són. La Generalitat va dir que dotaria de més personal als centres, però el cert és que si tots els centres haguessin de fer tot el previst, l’increment de personal seria molt important. Amb recursos propis no sempre es pot fer. Un mestre especialista d’una matèria pot passar a ser tutor d’un grup… però és tanta la diversitat que hi ha, que és molt complicat. Cada centre ho ha treballat i ho ha presentat davant Inspecció i Serveis Territorials d’Educació per a que hi donin el vistiplau.

Els pares poden portar els fills amb tranquil·litat a l’escola?
Les famílies han de confiar en els equips directius de la seva escola, i en la professionalitat de tots els docents. Es compliran les directrius bàsiques i, si tots les respectem, tot anirà el màxim de bé possible dins de les circumstàncies, perquè és evident que la situació és incerta per a tots. No serà fàcil, segur.

Hi ha pares a Igualada que no volen portar els fills a col·legi?
Sí… Hi ha de tot. En alguna escola m’han transmès que hi ha algunes famílies que no es refien de la situació, que no se senten segures. Hi ha qui demana que li garanteixin la baixada de ràtio, o qui diu que no li agrada el pla de reobertura i vol canviar d’escola… És inevitable. El confinament i tot el relacionat amb la Covid-19 es viu a cada casa de forma diferent, particular… Jo puc dir-te que els Casals d’Estiu que s’han fet han anat tots molt bé i no hi ha hagut cap brot localitzat. Hem de confiar que passarà el mateix en el nou curs escolar, el que no pot ser és que no ho intentem. L’escola s’ha de reprendre i tothom, vull dir professors, alumnes, famílies, l’administració amb col·laboració estreta i molta responsabilitat.

Una escola de la ciutat ja ha viscut un confinament…
Sí, ha estat en una escola bressol, del primer cicle d’educació infantil, que ja ha començat. Ha estat un brot localitzat, un infant presentava símptomes amb febre, i se li va fer la prova. Va donar positiu i el grup de contacte estret, els altres nens i nenes, i els educadors, han de fer quarantena. Això és molt important que es faci, tal i com recomanen les autoritats sanitàries. Hem de ser tots molt responsables en això.
S’esperen contagis i brots localitzats, com diu el Dr. Trilla, i quan passi, s’ha d’actuar en conseqüència. Si es fa bé, no caldrà que tota una escola es confini, ni aturar tot el sistema educatiu.

Fora de l’educació reglada, hi ha les activitats extraescolars. Què en podeu dir, des de l’Ajuntament?
Normalment les activitats extraescolars comencen d’aquí unes setmanes, quan el curs ja s’ha iniciat. Les associacions de pares i mares en tenen cura a les escoles públiques i en algunes concertades, i em consta que ho estan treballant. S’està mirant quines es poden fer i quines no, buscant l’ampliació d’espais si és possible.. S’ha de tenir en compte, sobretot, que els grups siguin reduïts i estables. El que parlava dels casals d’estiu pot ser una bona referència, en aquest sentit.

Allò que organitzen les Ampa’s i Afa’s, que normalment es fa en el mateix centre escolar, és una cosa, més delimitada, i una altra diferent és el que es realitza fora del centre escolar, sigui en casals, acadèmies, esports… Aquí tot serà més complicat per poder fer un bon rastreig si hi ha algun cas, perquè els alumnes de diferents centres es barregen entre ells. Em consta, però, que hi ha uns bons protocols. Però el mateix passa si van a jugar a un parc… Els nens tenen dret a fer activitats extraescolars, però s’han de fer amb les màximes garanties adaptades a cada activitat. Per exemple, en el cas de fer piscina, hi ha tot un protocol establert. Bàsicament, són les mateixes de sempre, i per a tothom: rentar-se les mans sovint, la distància social, i portar la mascareta segons l’edat. Cal respectar-les perquè són molt importants. Ara s’insisteix molt en la necessària ventilació de les aules. Fins que no arribi el fred i l’hivern, tot allò que es pugui fer a l’aire lliure, millor.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari