Un article de
Dra. Eva Marcè & Dra. Mariona Sagarra
Centre dental Marcè i Sagarra
4 de juny de 2023

Fractures i traumatismes dentals en esports d’alt impacte. Què fer si se’ns trenca una dent?

Fa unes setmanes es va obrir al públic el nou espai d’skate i pump track al Parc Central d’Igualada. Es tracta d’activitats emocionants i divertides que cada dia sumen més seguidors, però és important assenyalar que són pràctiques que comporten certs perills. Una de les amenaces associades a aquestes activitats és el risc de patir traumatismes i fractures dentals.

En aquest article us volem com evitar les fractures dentals i, en el cas que es produeixin, quins són els passos a seguir.

Causes de les fractures dentals
Quan parlem de fractures o traumatismes dentals associats a un esport o una activitat ens referim sobretot a:

1. Fractures dentals per impacte contra un objecte: En cas d’un impacte frontal, hi ha la possibilitat que les dents colpegin contra el terra, una rampa o contra qualsevol altre objecte provocant una fractura dental.
Per prevenir-ho, recomanem fer servir un protector bucal, un dispositius que cobreixen les dents i les genives i que ajuda a esmorteir els impactes.

2. Fractures dentals per forces d’impacte: Quan es fan salts i maniobres es generen forces d’impacte a tot el cos. Això inclou la boca i les dents. Si no es controlen correctament, aquestes forces també poden provocar fractures. Per això cal tenir un bon control de la força i de la posició de la boca i les dents en aterrar després d’un salt.
Si tot i les precaucions es produeix una fractura dental, cal actuar immediatament. Us expliquem els passos a seguir.

Se m’ha trencat una dent, què he de fer?
Primer de tot és important mantenir la calma. Moltes dents definitives es poden salvar si s’actua amb calma i rapidesa.

1/ Si la dent no ha saltat de la boca, però s’ha trencat, convé guardar-ne el fragment i anar al dentista perquè valori el tractament a fer i evitar la infecció de la dent.

2/ Si la dent està fora de la boca s’ha de conservar en llet o amb la saliva del pacient, SENSE RENTAR-LA, i anar al dentista immediatament per intentar reimplantar-la. Les hores següents al traumatisme són fonamentals per a la supervivència de la dent.

3/ Si la dent continua ocupant el seu alvèol, però es mou, hem d’evitar tocar-la i consultar amb l’especialista perquè tracti de fixar-la i valorar els tractaments que assegurin la supervivència de la dent.

Cal tenir en compte que només un dentista pot fer un diagnòstic precís i determinar el tractament adequat per a una fractura dental. Si heu patit una fractura dental, busqueu atenció dental com més aviat millor per prevenir complicacions futures.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×