Entitats culturals d'Igualada demanen la recuperació del 24 d'agost com a festiu local
E

10 de setembre de 2015

Processó_de_Sant_Bartomeu_-_11_Àliga_d'Igualada_davant_Sant_Bartomeu.JPG

El debat sobre la consideració com a festiu del dia de Sant Bartomeu, data històrica i centre simbòlic de la Festa Major d’Igualada, torna a estar sobre la taula. Així ho reclama un manifest, signat fins al moment per una desena d’associacions culturals de la ciutat -i a l’espera de resposta per part d’altres-, on s’exposa la conveniència de tornar a considerar festiu el dia 24 d’agost. En el document es detallen els motius de la demanda i s’insta a les institucions i a la ciutat a obrir el debat sobre què s’ha de fer en els propers anys amb aquest dia de festa.
La data, que ja havia sigut festiu fins el 1976, ha anat oscil·lant des d’aleshores entre laborables i caps de setmana, coincidint només ocasionalment amb la data marcada com a festiva, i a vegades caient fins i tot fora de Festa Major. Actualment, el dia de festa està establert en el dilluns posterior al cap de setmana de les festes, caigui en la data que caigui del calendari.
A prop de 40 anys del canvi de model, i remarcant el gran canvi que ha experimentat la Festa Major de la ciutat en els últims anys -més viscuda i participada que mai-, les entitats culturals aposten per tornar a fixar el festiu en el calendari. Argumenten que això permetria transitar cap a un programa d’actes centrat en unes dates fixes, evitant així haver d’anar reformulant anualment el dia i hora de certes activitats (com s’ha vingut fent en els últims anys), alhora que afirmen que la mesura avança en la línia lògica de reivindicar el patrimoni i les singularitats de la ciutat i de la festa.
El manifest, que ha sigut impulsat per la Federació del Seguici Tradicional Històric d’Igualada (FESTHI) i per la colla castellera local, els Moixiganguers d’Igualada, ha anat rebent el suport d’altres associacions culturals i properament serà transmès a l’Ajuntament per tal que pugui obrir-se el debat necessari. Mentrestant, el manifest segueix obert a l’adhesió de noves entitats, que poden fer-se’n signatàries contactant per correu electrònic amb info@festhi.cat.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta