8.9 C
Igualada
Dimarts, gener 26, 2021

El túnel

Jaume Singla

 

Des de fa anys que Catalunya circula dins d’un túnel, al qual encara no li veiem la llum del final. A vegades el túnel ha estat més ample i ens ha semblat menys opressiu, però a mesura que anem circulant, que el túnel no para de fer-se més fosc i més estret. Cada dia és més perillós.

Els que ens han posat en aquest túnel, ens varen enviar a l’agost del 2017 un escamot gihadista comandat per l’imam de Ripoll que estava a sou del CNI, és a dir de les clavegueres de l’Estat i la Policia patriòtica espanyola. Tres anys després, ni deixen investigar la trama, ni es pot assegurar que Es Satti hagués mort realment a l’explosió de la casa d’Alcanar.

La mateixa gent, va enviar milers de piolins a estomacar al crit de “a por ellos” a les persones que pacíficament volíem votar el referèndum de l’1 d’octubre. Tres dies després el cap d’Estat -és a dir l’hereu, de l’hereu del dictador feixista- ens amenaçava a tots els catalans –votants i no votants del referèndum- amb aplicar amb tota la brutalitat la força coercitiva i violenta de l’Estat.

El 27 d’octubre, quan el Parlament de Catalunya, amb tota la legitimitat democràtica sorgida de les eleccions i del referèndum de l’1 d’octubre, va proclamar la República Catalana, l’Estat va amenaçar amb utilitzar la violència encara que provoqués desenes de morts. El gobierno de España –aleshores presidit per M.Rajoy- va anular l’Estatut de Catalunya i va aplicar l’article 155 de la Constitución Española. També va ordenar empresonar al govern legítim de la Generalitat, a la Presidenta del Parlament de Catalunya i a Sánchez i Cuixart pel delicte de ser independentistes.

Des d’aleshores que el túnel no para de fer-se cada vegada més estret i el gobierno de España va retallant els fons econòmics i les competències de la Generalitat de Catalunya.
Però si l’Estat Espanyol oprimeix Catalunya sense distingir entre independentistes i unionistes, els partits catalans tampoc ajuden gaire. Les seves baralles, desencontres, escissions i lluites internes desencisen als catalans.

El 27 d’octubre del 2017 ens amenaçaven amb provocar desenes de morts… i avui, per la pandèmia, ja hem perdut 12.800 catalans i estem més lluny de la llibertat.

Si el 2017 la tensió entre l’Estat i la nació catalana va quedar en un empat on ni nosaltres podíem doblegar la seva voluntat ni ells podien imposar la seva bandera, a poc a poc, ajudats pels nostres mateixos partits, van decantant la balança al seu favor.

Em pregunto: d’on sortirà la força que ens ha de menar al final del túnel?
Si seguim com fins ara, mai arribarem a sortir d’aquest forat sense aire ni llum. La crisi econòmica i la venjança de l’Estat, seran terribles.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La JEC deixa en mans de les juntes de zona decidir si els motius per no estar a una mesa el 14-F són suficients

La Junta Electoral Central (JEC) deixa en mans de les juntes de zona decidir si les excuses que s'al·leguin per no estar a una...

Carme Borràs i Marian Algora es jubilen després de 45 i 20 anys al Col·legi Jesús-Maria

Les professores Carme Borràs Gual i Marian Algora Milan, s’han jubilat. Els ha tocat fer-ho en una època prou convulsa que no ens ha...

Gala Garcia i Joan Enrich guanyen el Concurs d’Instagram contra la violència

El jurat del 4t concurs d’Instagram per a l’eliminació de la violència contra les dones ha decidit atorgar el premi a la millor fotografia...

Dos dos detinguts per cultivar 1.252 plantes de marihuana a Montbui

Agents dels Mossos d’Esquadra, juntament amb la Policia Local de Santa Margarida de Montbui, van detenir el passat 21 de gener, dos homes de...

El Cicle Mitjà de la Institució Igualada s’endinsa en la premsa escrita

A 3r de Primària de la Institució Igualada han treballat durant la darrera setmana "La premsa escrita". Els nens i nenes durant aquests dies s'han...
Compartir