El govern espanyol denega el confinament total de la Conca d’Òdena que havia demanat la Generalitat

2051

El govern espanyol ha denegat a primera hora d’aquest matí el confinament total de la Conca d’Òdena ha que havien demanat ahir dimecres al vespre els consellers Alba Vergés i Miquel Buch. En un comunicat, la Moncloa recorda que des de l’inici de l’estat d’alarma decretat el passat 14 de març, l’autoritat competent per decretar aquestes mesures és del govern espanyol.

Però això no és tot, i és que a més de no autoritzar el confinament total i l’aturada de qualsevol activitat que no fos essencial, tot indica que des del govern espanyol tampoc es renovarà el confinament perimetral d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena. Així doncs, si s’acaba ratificant l’aixecament del tancament perimetral, els veïns d’aquetes poblacions ja es podran desplaçar a altres zones, sempre i quan sigui imprescindible.

En el comunicat, el govern espanyol recorda que “s’han pres les mesures més dràstiques d’Europa i les més dures del món”, al mateix temps que torna a demanar “voluntat de coordinació i col·laboració a les comunitats autònomes”.

En declaracions a RAC1, el conseller Miquel Buch s’ha referit a aquesta decisió, “no trobo encertada la decisió de denegar el confinament a Òdena. El govern espanyol ha decidit que en lloc de treballar conjuntament ens ha subordinat”, ha criticat.

Cal recordar que la ratio de morts per coronavirus és molt elevada, amb 63 morts per cada 100.000 habitants, quan la ratio a Catalunya és de 6,9 morts per cada 100.000 habitants, o la de la Llombardia, la zona més afectada d’Itàlia, és de 43 morts per cada 100.000 habitants.