19.5 C
Igualada
Diumenge, 1 octubre 2023

David Ramentol: “La meva feina és explicar i assegurar-me que la persona entén el que diu l’escriptura i que aquesta sigui conforme a la legalitat”

Un article de

David Ramentol: “La meva feina és explicar i assegurar-me que la persona entén el que diu l’escriptura i que aquesta sigui conforme a la legalitat”
D

Sector Notaria
Ubicació Igualada
Any fundació 2016

Des del 2016, David Ramentol exerceix com a notari a Igualada, a la seva oficina de l’Avinguda Balmes 79. Ell és de Barcelona i la seva experiència a la comarca li confirma que es tracta d’un territori amb oportunitats. Ramentol és llicenciat en Dret i té un màster en Business Law per ESADE.

Ser notari, en el teu cas, és vocacional?
DR: Als 18 anys et fan decidir què vols estudiar i jo, com suposo que la majoria, no sabia massa bé per on anar. No tinc cap familiar que s’hi dediqui, només uns amics dels meus pares que eren advocats, una feina que em despertava curiositat, sobretot l’especialització en penal. Així que vaig decidir començar a estudiar per aquesta via, però amb el temps em vaig adonar que el què més m’agradava era el civil. El 2007 em vaig llicenciar i vaig prendre la decisió que em volia presentar a oposicions per a notari perquè tenia clar que volia treballar pel meu compte i no en un despatx d’advocats. I el 2013 vaig aprovar les oposicions.

Igualada va ser la teva primera opció a l’hora de triar plaça?
No, perquè en aquell moment no hi havia cap plaça vacant. La primera va ser Alaior (Menorca), seguida per Sant Just Desvern, Saragossa, entre altres. En desè lloc vaig demanar la plaça de Santa Margarida de Montbui, i aquesta va ser la que em van atorgar. No coneixia bé la població, però vaig creure que podia ser un bon lloc per començar, i la veritat és que vaig tenir molt bona experiència. Això va ser el 2015, i l’any següent, al 2016, va sortir la plaça d’Igualada, la vaig demanar, i la vaig guanyar.

Des del teu punt de vista de notari vingut de Barcelona, com veus la població anoienca?
M’agraden els anoiencs pel seu tarannà tranquil. A Barcelona la gent sempre va amb presses, i aquí no es corre tant. Reconec que el temps que porto a la comarca, m’hi sento molt bé. Considero que és un territori amb oportunitats i espero quedar-m’hi molts anys!

Quina feina fa un notari?
Al despatx toquem temes relacionats amb mercant, immobiliari, successions, pòlisses, testaments i herències, entre altres. En tots els temes assessorem als clients, i a l’hora de la signatura jo intento explicar el contingut del document, i no limitar-me a llegir-lo.

I de cara a l’empresa?
Fem tota la part de mercantil que implica constitució de societats, modificació d’estatuts, augment o reducció de capital social, transmissió d’accions, també fem pòlisses de préstec, etc.

De tots els serveis, quin és el més demanat?
De tota la documentació que es signa a la notaria, pràcticament un 40% són testaments i poders.

Quin és el perfil de persona que fa testament?
Normalment, segons els nostres clients, són parelles de més de 45 anys. I dic parelles perquè acostumen a venir tots dos, i per regla general ho deixen tot l’un per l’altre, i després als fills. En moltes ocasions, no crec que sigui el més adient, però és el que prefereix la majoria.

Per què?
Perquè avui dia, el concepte de família és molt diferent al d’abans, ha canviat. Cada dia hi ha més separacions o divorcis, segones núpcies, germanastres… En aquest sentit, jo sempre aconsello acotar al màxim el testament amb clàusules per evitar sorpreses posteriors. Ara bé, també he de dir que un testament sempre es pot canviar tantes vegades com un desitgi.

Recomanes fer testament?
Sí, per dues raons: la primera és perquè deixes per escrit qui vols que es quedi la teva herència, i segona raó, per un tema econòmic. Quan no hi ha testament, l’herència puja una miqueta més.

Ets conscient de la responsabilitat que tens quan certifiques un document?
Sóc conscient de la importància de la meva feina, i que quan signo un document és perquè certifico que és correcte, però per això m’he preparat durant anys. També he de dir que els documents que signem, abans han passat per diversos organismes que també han revisat el document, per tant, és difícil trobar grans errors. Un altre tema és que al cap d’uns anys es canviï la llei i aquell document signat es vegi com un error.

Et refereixes a les clàusules sòl de les hipoteques?
Podria ser un exemple. Els notaris som imparcials i certifiquem documents en funció de les lleis vigents. La meva opinió personal no ha d’interferir en cap signatura. La meva feina és assegurar-me que l’escriptura és conforme a la legalitat vigent, i sobretot, que el client entengui el què està signant.

La signatura d’hipoteques ha augmentat?
Jo penso que no, però tampoc tinc elements per comparar-ho perquè durant els anys de plena crisi econòmica jo encara no exercia com a notari. Al despatx signem hipoteques, però no considero que el percentatge sigui baix.

Qui custodia totes les escriptures signades?
Hi ha tres tipus de custodia: les escriptures dels meus predecessors (els senyors Bauza y Roca) dels últims 25 anys les custodio jo; les de més de 25 anys les custodia l’arxiver del districte; i les de més de 100 anys, es troben al col·legi de notaris.
Qui tria el notari a l’hora de signar una hipoteca?
El client. L’elecció la fa la persona que paga i només aquesta té potestat per decidir a on signa la documentació. Els bancs i les immobiliàries han d’informar de la relació de notaris que hi ha el client ha de triar.

S’ha avançat en tecnologia en l’àmbit de la notaria?
Pel meu gust, massa. És cert que les notaris també ens hem digitalitzat i és positiu perquè gràcies a la tecnologia la comunicació és més fàcil i ràpida. Però a la vegada, la tecnologia ens ha augmentat el volum de feina i les despeses, ja que cada document que es signa s’ha d’enviar a diferents organismes, fet que comportar moltes més hores de feina, i cada comunicació que es fa s’ha de pagar, fet que eleva les despeses.

Compartir
Més notícies:

L’enquesta

Més notícies

el + llegit

Piulades

#Editorial | 🏨 Més estudis… i més lloguer 👉https://ow.ly/JNpJ50PR0Ph

✍️"L’escassedat d’oferta i l’altíssima demanda comporta, lògicament, preus desmesurats."

🎓L’ @ajigualada i la @UdL_info, en converses per a nous estudis universitaris de #Medicina, #Dret i #Psicologia 👉https://ow.ly/cXWt50PR1tP

Tot plegat permetria arribar a la xifra de 1.500 estudiants universitaris a mitjà termini, al voltant del 2030