Continuem aquesta setmana la ronda d’entrevistes amb més representants de municipis de la comarca, que ens ajudaran a veure no només com s’està vivint el confinament en els seus pobles, i també quines són les propostes que des dels respectius ajuntaments es pensen fer ara que s’acosta ja certa relaxació.
Tot i que encara no està superada l’enorme i devastadora crisi sanitària que estem vivint com a conseqüència de la Covid-19, és lògic que ja s’estigui iniciant una nova lluita, per a la qual s’hauran de gastar molts esforços: el combat contra les crisi social i econòmica que, almenys durant aquest any, és segur que serà molt important. No només serà un treball de les administracions, també de les entitats socials i econòmiques del nostre territori.
A continuació, l’entrevista a David Alquézar, alcalde de Sant Martí de Tous.
Com s’està portant el confinament en el vostre municipi?
La pandèmia motivada pel virus COVID19 haurà motivat una crisi de greus conseqüències i futur incert, tot posant a prova la nostra societat i com es relaciona amb el seu entorn. En aquests moments de dificultat Sant Martí de Tous, les seves veïnes i veïns, els seus comerços, farmàcia i serveis bàsics han tornat a demostrar que formem una gran comunitat, solidària, responsable, compromesa i amb voluntat de servei. Tot i la dificultat, continuem demostrant dia a dia que som poble, els veïns han actuat, de manera general, amb prudència i responsabilitat tot fent cas de les indicacions sanitàries, i de ben segur que continuarà sent així ara que les condicions de confinament es comencen a relaxar.
L’Ajuntament de Sant Martí de Tous, com sempre, ha treballat per donar resposta a les necessitats de tots els veïns i veïnes per fer front a la crisi en aquests moments de dificultat. Hem procurat reaccionar de manera ràpida i eficient des del primer moment, quan es va decretar el confinament de la Conca d’Òdena.
De manera immediata es van reorganitzar les responsabilitats tant dels treballadors públics com dels diferents regidors per donar resposta a totes les situacions que sorgien, transmetent tranquil·litat i seguretat en tot allò que ha estat a les nostres mans. Una de les primeres accions va ser crear i coordinar una xarxa de voluntaris que atengués els col·lectius més vulnerables, a tots aquest voluntaris els hem d’agrair la resposta i el compromís que estan mantenint en aquests moments difícils, sense ells no hagués estat possible.
Fins a quin punt les empreses han pogut començar a treballar?
Com a administració més propera estem preocupats per l’afectació que haurà tingut el confinament a PIMES, bars i restaurants, empreses de serveis com perruqueries, estètiques, comerços i autònoms. També ens preocupa la situació de tots els treballadors afectats pel confinament de la Conca d’Òdena que no tenen, encara ara, garantit el seu dret a baixa, fet que continuem reclamant amb contundència perquè ho resolgui l’estat Espanyol de manera immediata.
Molts d’ells, tot just ara, comencen a treballar amb les limitacions que dicta el pla de desconfinament. Serà imprescindible concretar mesures de promoció i suport des de les diferents administracions per tal d’afavorir tots els col·lectius afectats. Treballem per fomentar el comerç i els serveis de proximitat tot dissenyant eines de promoció, i a la vegada també oferim assessorament respecte les ajudes d’altres administracions.
Un dels trets diferencials de Sant Martí de Tous com a municipi petit és que conserva el comerç local de primera necessitat: forns de pa, farmàcia, supermercat, estanc, productors de proximitat. Aquests establiments han demostrat, una vegada més, la seva voluntat de servei a la comunitat, tot i les dificultats del moment, obrint en un horari ampliant que ha facilitat el dia a dia dels veïns, sempre amb paciència i bona cara com els caracteritza.
Teniu constància de problemes de caire social sobrevinguts arran d’aquest episodi de la Covid-19? Què podeu fer ara des de l’Ajuntament?
La gestió del confinament ha requerit anticipació i respostes ràpides a les problemàtiques socials que se’n derivaven, i des de l’Ajuntament hem intentat resoldre-les totes.
Des de la necessitat de subministrament de butà que es va veure aturat pel confinament de la Conca d’Òdena, les targetes de beques menjador, les targetes moneder per famílies amb dificultat que gestionem des de l’àrea de benestar social, un nou calendari fiscal per alleugerir la carrega familiar aquests mesos, a la problemàtica escolar produïda per la bretxa digital.
L’Ajuntament està preparant un pla de mesures socials i econòmiques que anirà associat a la reestructuració del pressupost municipal, un document que entenem que ha de ser viu, doncs encara avui ningú pot predir l’abast de la crisi humanitària i social a la que haurem de fer front.
A nivell d’impostos i taxes, ja heu decidit què fareu?
Ja s’ha aprovat un nou calendari fiscal endarrerint les dates d’inici dels períodes de cobrament per totes les famílies. En cas de necessitat també prevèiem admetre el fraccionament o ajornament del pagament d’impostos municipals de famílies, autònoms i empreses sense costos financers, quan es sol·liciti.
Per altra banda també han quedat suspeses, fins a la represa de l’activitat, la quota de la llar d’infants, canons d’edificis públics i altres de serveis no prestats per part de l’Ajuntament. Respecte el rebut de l’aigua es reduirà el 50% del cànon de l’aigua de l’1 d’abril al 31 de maig, a la factura del segon trimestre de tots els domicilis i de les activitats econòmiques, tal com ha indicat l’Agència Catalana de l’Aigua. Cal destacar que s’ha decretat l’exempció de les taxes municipals per certificats d’empadronament necessaris per la tramitació d’ajudes o situacions derivades del confinament.
Modificareu el pressupost municipal per adequar-lo a la nova situació que tindrem quan s’aixequi el confinament? Com ho plantejareu?
Com hem comentat, la modificació del pressupost municipal es bàsica per donar resposta a la situació social dels propers mesos. Segurament al llarg de l’any haurem de realitzar diverses modificacions de crèdit per donar sortida a les necessitats creixents. Treballarem perquè cap dels nostres veïns o veïnes quedi endarrere, definint totes les ajudes possibles que estiguin a les nostres mans, i assegurant la plena resposta a les necessitats bàsiques de totes les famílies.
De manera immediata definirem una partida pressupostària suficientment àmplia per donar resposta a totes aquelles famílies que requereixin un major suport, així com per afrontar les necessitats de prevenció que es deriven de la situació actual, tot assegurant una resposta àgil. Tenim previst destinar les partides no esgotades per activitats i accions no realitzades com a conseqüència de la situació, a accions de resposta de la mateixa.
De quina manera creieu que Generalitat, Diputació o Estat poden ajudar als petits municipis com el vostre? De moment, esteu satisfets?
El repte més important que han d’afrontar les administracions superiors és que aquesta crisi no la paguin els de sempre, els treballadors i els petits empresaris. Cal definir estratègies àmplies i definir una resposta que vagi acompanyada de recursos a tots nivells. Els ajuntaments som l’administració més propera i de resposta més àgil a les demandes dels nostres veïns, però fa anys que patim dèficits importants de finançament. D’aquí la importància i la necessitat que els municipis rebem fons per atendre de manera prioritària les demandes socials, però també per generar ocupació, dinamització econòmica o realitzar inversió a través de les diferents línies de concertació.
El món municipal està sanejat econòmicament, reclamem a l’estat una flexibilització de la regla de la despesa i les mesures de control econòmic del món local perquè els ajuntaments puguin destinar el superàvit i el romanen a mesures socials i de dinamització econòmica.