Cinemes d’Igualada i l’Anoia (part 8). Els cinemes actuals: Ateneu Cinema i Mont-Àgora

10 d'agost de 2020

Ramon Robert

El 12 de març de 2014 el Kursal del carrer de Sant Magí va oferir la seva darrera sessió. Llavors Igualada es va quedar sense cinemes, si bé el cineclub Ateneu seguiria fent periòdiques projeccions. Tancat el Kursal, no hi hauria cap cinema actiu a la ciutat fins gairebé tres anys després, el desembre de 2016: l’Ateneu Cinema. Un any i mig abans, el març de 2015, es va obrir a Montbui el centre cultural Mont-Àgora, equipat amb dues sales de projecció. El nou cinema igualadí, juntament amb les sales montbuienques i amb el Casal de Tous, són els cinemes que avui en dia segueixen actius. O més ben dit, seguien actius fins a principis de març de l’any en curs, quan la pandèmia vírica va obligar a tancar-los. En ple estiu de 2020, la majoria dels cinemes del món segueixen inactius. Les grans empreses distribuïdores i exhibidores de pel·lícules no fan més que retardar el seu programa d’estrenes. Ningú és capaç de predir quan tornaran els cinemes a reprendre la seva activitat amb normalitat absoluta o parcial. I és que ningú no sap tampoc com acaba aquesta pel·lícula de la covid-19, en la que forçadament hi participem tots plegats.

ATENEU CINEMA
En base d’un conveni subscrit entre el consistori municipal i l’Ateneu Igualadí, i impulsat per la ferma determinació de l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, i de la presidenta de l’entitat, Mireia Claret, l’Ateneu Cinema va ser inaugurat el dia 3 de desembre de 2016, comptant amb la presència del que llavors era President de la Generalitat, Carles Puigdemont. La primera sessió pública es faria tretze dies després, el 16 de desembre. S’hi va projectar la pel·lícula d’aventures còsmiques Rogue One: A Star Wars Story.

Precisament, alguns personatges de la popular nissaga galàctica foren protagonistes de l’acte celebratori. Ubicat dins de la finca ateneística del carrer de Sant Pau, l’Ateneu Cinema compta amb 129 localitats, butaques de gran comoditat disposades en una graderia ascendent, i sistemes d’àudio i vídeo digitals de nova generació. Les pel·lícules que fins ara han venut més entrades en aquesta sala (més de mil espectadors cadascuna) han estat Bohemian Rhapsody, La forma del agua, Vengadores: Endgame i la nova versió d’El rey León. De fet, a l’any 2019 es van vendre més de trenta mil entrades. A més de les ordinàries projeccions comercials, l’Ateneu Cinema també acull sessions organitzades per Òmnium, Unesco Igualada, el Festival Zoom i el Cineclub Ateneu, que hi programa el cicle Gaudí i sessions periòdiques. Si bé en principi la sala seria portada per l’empresa exhibidora Giralt Grup, des de l’estiu de 2017 és el mateix Ateneu qui gestiona, sent Ricard Fuster el programador i responsable. A causa de l’escalada pandèmica, les sessions de cinema varen aturar-se el dimecres 11 de març de 2020, quan s’hi projectava per a una quarantena de persones la pel·lícula The Gentlemen: Señores de la Mafia. El dijous de la mateixa setmana el cineclub Ateneu tenia previst oferir una pel·lícula de dibuixos sobre Luis Buñuel i pel divendres s’anunciava l’estrena de la nova pel·lícula de Pixar, Onward. Però, no va poder ser. Per imposició sanitària, ambdues sessions foren cancel·lades. Com totes les previstes per les setmanes i mesos següents. Esperem que ben aviat es puguin reprendre les habituals projeccions.

MONT-ÀGORA
El dia 21 de març de 2015, el llavors alcalde de Santa Margarida de Montbui, Teo Romero, va inaugurar el nou Espai de les Arts i del Coneixement Mont-Àgora. Aquest magnífic edifici fou projectat per l’arquitecte igualadí Pere Puig, qui va veure reconeguda la seva obra amb importants premis. Finançat per la Diputació de Barcelona i el propi municipi, el centre cultural compta amb una biblioteca, una escola i dues sales de cinema, digitalitzades i equipades amb les darreres tecnologies. Aquestes són, però, sales polivalents, o siguin adequades per a la projecció cinematogràfica, encara que també funcionals per a altres activitats.

La sala petita té capacitat per 110 persones, mentre que la gran compta amb un aforament de 422 persones. Les projeccions inicials van tenir lloc a partir del mes d’abril d’aquell mateix any. La primera setmana van anar-hi més de 1000 espectadors. Mentre que la sala gran sol exhibir estrenes de grans espectacles audiovisuals (pel·lícules Disney, nissaga Star Wars, produccions americanes d’alt pressupost), la sala petita ofereix habitualment pel·lícules més minoritàries, moltes vegades de producció espanyola, europea, sud-americana o asiàtica. Però no sempre és així, ja que algunes pel·lícules espanyoles de gran èxit foren projectades a la sala gran. Ocho apellidos catalanes, Un monstruo viene a verme o Campeones, posem per cas. Pel dia 13 de març de 2020 estava anunciada a la sala gran l’estrena de la pel·lícula espanyola Invisibles, realitzada per Gracia Querejeta, mentre que la sala petita havia programat la reposició de la producció més premiada de l’any, la sud-coreana Parásitos. Però a causa de la propagació epidèmica, aquelles projeccions no es van arribar a fer, ja que un dia abans, el dijous 12 de març, el Govern de la Generalitat va anunciar el confinament absolut dels residents de les poblacions de la Conca d’Òdena, incloses Santa Margarida de Montbui i Igualada, així com la recomanació de tancar tots els espais públics, cas de les sales de cinema. Gairebé cinc mesos després, els cinemes de Montbui segueixen inactius.

Nota
Uns atents lectors de La Veu de l’Anoia ens han recordat l’existència de tres espais anoiencs que en determinades èpoques també van dedicar-se a la projecció cinematogràfica:
– Ateneu Cultural i Recreatiu, al poble de Santa Margarida de Montbui. La societat va ser fundada a l’any 1924 i en distints moments de la seva ja gairebé centenària història, el seu teatre ha funcionat com a cinema i sala de ball.
– Ca l’Americano, al poble de la Llacuna. Edifici construït a l’any 1878, que en determinades èpoques va ser fàbrica de filats i sala de projecció cinematogràfica. Des de fa molts anys funciona com a restaurant i casa hotel d’allotjament rural.
– El Casal Català, al poble de Prats de Rei. L’anomenat Sala Teatre del Casal Català, també conegut com Casal Parroquial, ha projectat cinema de forma discontínua al llarg de la seva història.

Agraïments
L’autor dels 8 articles sobre els cinemes d’Igualada i l’Anoia, vol donar les gràcies als actuals membres de la Junta del Cineclub Ateneu. També a Cristina Roma, Jaume Canals, Joan Tomàs, Jaume Oriol, Josep Elias, Joan Balada, Rafel Miret Jorba, Ricard Fuster i a l’equip que a l’any 2014 va treballar en el catàleg i en la magnífica exposició “3,2,1… Acció”. Un pla seqüència del cinema a Igualada, organitzada per l’Arxiu Comarcal de l’Anoia i la Biblioteca Central d’Igualada. Equip format per Joan Mollà, Miquel Segura, Maria Teresa Miret, Francesc Serradell i Josep Graells. Sense les seves dades, comentaris i aportacions, aquest monogràfic no hauria estat possible. Amb agraïment a tots ells.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari