Blanquers del Marroc passen una setmana a Igualada per tal de conèixer i rebre formació sobre les adoberies catalanes

131

Una delegació de treballadors, empresaris i estudiants del Marroc van traslladar-se la setmana passada a Igualada per a rebre formació de la mà dels professionals del nostre territori i conèixer en primera persona el funcionament del sector al nostre país. Aquestes classes s’inclouen en el programa de Formació i Cooperació al Marroc (FOCOMA), una iniciativa que lidera el Gremi de Blanquers d’Igualada amb la col·laboració de la Federació Marroquina de les Indústries del Cuir. El primer bloc formatiu va tenir lloc el passat mes de febrer a la ciutat de Fes, aquesta és la segona part i quedarà pendent una tercera que es preveu que serà al setembre a Fes.

P1060759 baixaAixí, un total de 34 persones van participar en el segon bloc formatiu que es va impartir al Campus Universitari d’Igualada.  Les sessions de formació van ser sobre el procés d’adobatge, els tipus de pell, el procés post-adobat, els controls de qualitat i les proves físiques i químiques de solidesa. Els coneixements teòrics van anar acompanyats de visites a diverses adoberies i a la depuradora, també van visitar el Museu de la Pell i l’Adoberia Bella, seu de l’Igualada Leather Cluster Barcelona. Van ser quatre dies intensos d’immersió en el funcionament de les adoberies d’Igualada.

Els participants van mostrar la seva satisfacció per formar part del projecte i explicaven tot l’aprofitament que en poden treure. Per exemple, Hassan Akroumi, president dels curtidors artesans del Marroc, que participa del programa, va explicar que l’objectiu dels artesans participants és aprendre per millorar els processos i el producte final “FOCOMA ens permet veure on som i on volem arribar, sobretot pel que fa al medi ambient. Hem de ser capaços de millorar la qualitat de la pell alhora que respectem l’entorn”. Per la seva part, Hasna Ouhami, estudiant de Licence LP tannerie, explicava que se sentia privilegiada per poder conèixer el funcionament de les adoberies igualadines sobretot pel que fa “als aspectes de gestió, de cura mediambiental, de seguretat i de controls de qualitat” i va afegir que li agradaria acabar els seus estudis a Igualada per aprofundir més i especialitzar-se.

FOCOMA és un projecte de formació i cooperació liderat pel Gremi de Blanquers d’Igualada (Barcelona) que té l’objectiu de contribuir en la millora de la capacitació tècnica i respecte pel medi ambient. El programa s’inscriu en el marc de la Cooperació Internacional de la Diputació de Barcelona i compta amb la col·laboració de la pròpia Diputació de Barcelona i el suport de la Federació Marroquina de les Indústries del Cuir (FEDIC) el Ministeri d’Indústria del Marroc, l’Ajuntament d’Igualada i el Grup Carles.