Un article de
Veuanoia

Aquest divendres i dissabte, 29a edició del DesFOLCa’t a Calaf
A

18 de juny de 2021

El DesFOLCa’t, Festival de Música Popular i Tradicional de Calaf i l’Alta Segarra arriba aquest any a la 29a edició. El festival, que se celebrarà avui divendres i demà dissabte, reunirà els millors grups de folk i convertirà Calaf, un any més, en la capital catalana de la música popular i tradicional amb les actuacions de diferents artistes i grups.

A banda de la programació, també es duran a terme els Espais Off, una iniciativa que té com a objectiu afavorir la coexistència entre músics Off i la programació oficial. Durant el matí de dissabte, el festival habilitarà un espai escènic a la Plaça dels Arbres del municipi amb una pissarra, on els músics i les formacions musicals no incloses al programa oficial es podran apuntar i actuar.

Una de les novetats de l’edició d’enguany serà que tots els concerts del festival es concentraran en una mateixa ubicació, la Plaça Gran de Calaf, a diferència d’altres anys, quan els concerts estaven distribuïts en diferents localitzacions del municipi.
A més, per tal de complir amb la normativa covid-19 i les recomanacions sanitàries, aquesta edició l’aforament de les activitats estarà limitat i caldrà comprar entrada prèviament. Les entrades es podran comprar a través de la pàgina web del festival: https://desfolcat.fila12.cat/

Una programació de luxe
La programació d’enguany combina grups i artistes de gran rellevància dins l’escena de la música popular en un total de quatre concerts.

Inaugurarà el festival l’actuació de l’artista i activista Alidé Sans, que tindrà lloc el divendres 18 de juny. Combinant cant, acordió i guitarra, Alidé baixa de les muntanyes de la Vall d’Aran per abraçar l’escenari i portar una sinergia natural entre dues llengües: música i occità-aranès. Habitual en l’escena musical occitana, i cada vegada més en la catalana, Alidé ha portat el seu missatge arreu de França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Luxemburg i els Estats Units (Washington i New York).

La seva carrera musical s’inicia el 2012 quan és descoberta amb el videoclip ‘Esperança’, projecte que denuncia la violència de gènere. Després d’haver debutat amb el disc ‘Eth paradís ei en tu’, publica el seu segon llarga durada ‘Henerècla’ (Hètaman, 2018), tota una revelació musical de ritmes mestissos i influències de músiques del món.

A continuació, serà el torn del cantautor Feliu Ventura. L’autor xativí de cançons meridional de llarga distància i vol rasant, va presentar el 2019 ‘Convocatòria’, un treball que conté 11 noves perles i que destaca per haver estat totalment confegit a la seva estimada Xàtiva. Aquesta ‘Convocatòria’ d’himnes xicotets, domèstics i assemblearis està acompanyada de textos creats per a cada cançó de la mà de Santiago Alba Rico, Jordi Cuixart (des de la presó), Natza Farré, David Fernàndez, Josep Vicent Frechina, Marc Granell, Özgür Günes, Sònia Moll, Martxelo Otamendi, Gemma Pasqual, Maribel Servera, Carlos Taibo, Júlia Taurinyà i Mateu Xurí.

El dissabte 19 de juny obrirà la programació el concert de El Pony Pisador, un grup de cinc joves de Barcelona que barreja música folk i tradicional d’arreu del món en un equilibri perfecte entre sentit de l’humor i virtuosisme. Al seu concert es podrà gaudir de melodies folk, harmonies vocals i jocs amb el públic en un ambient agradable per a totes les edats. El grup ha explorat i combinat gèneres com el yodel, creant la primera cançó en català d’aquesta modalitat, i també han estat els primers de la península en interpretar sea shanties, cançons de treball marineres, i en enregistrar cants harmònics tuvans.

Tancarà el festival l’actuació de Joan Garriga i el Mariatxi Gal·làctic. El fundador de Dusminguet i ànima de La Troba Kung-Fú és una figura clau per entendre l’evolució de la música popular del segle XXI feta a Catalunya. Després de compondre i interpretar en directe la banda sonora dels dos darrers espectacles teatrals d’Oriol Broggi, el co-descobridor de la Rúmbia, una barreja de rumba i cúmbia amb denominació d’origen vallesana, acaba de debutar al seu nom amb un àlbum. Gravat entre 2019 i 2020 i mesclat en ple confinament, ‘El ball i el plany’ (2020) és un viatge apassionant per tots els mons que caben a l’acordió de Joan Garriga: el Mediterrani de l’havanera i el raï, el Carib llatí, la Jamaica del reggae i el dub evidentment, el nord de Mèxic que inspira la seva nova formació.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que amb la nova normativa de lloguers s'abaixaran notablement els preus de la Conca?