Els alumnes de 3r d’ESO de l’institut Joan Mercader participen al Concurs NanoEduca

36

El passat dimarts, 9 de maig, un grup d’alumnes de 3r d’ESO de l’INS Joan Mercader, que en la matèria optativa “Fem cristalls i Nanociència” havien treballat materials i pràctiques de laboratori sobre Nanociència i Nanotecnologia, van participar al Concurs NanoEduca, defensant davant d’un jurat qualificat, una idea innovadora, plasmada en un pòster científic.

Aquest concurs, així com la cessió de materials per a poder treballar amb els alumnes, ha estat organitzat i subvencionat simultàniament per les Universitats UB, UAB i pel Centre de Recursos per a professors de Ciències (CESIRE-CEDEC) de la Generalitat de Catalunya, a més d’altres entitats col·laboradores.

Per participar en el concurs era requisit imprescindible treballar al laboratori unes experiències relacionades amb la Nanotecnologia, amb l’ajuda d’una maleta de pràctiques que l’organització havia deixat en préstec als centres educatius. Del treball, en va resultar un vídeo (que es pot veure a la web del centre) i, per grups, van fer un pòster científic de l’experiència. De tots els pòsters presentats, l’institut va seleccionar el més adient per a concursar, el de Ludger Mykina, Ethan Gavilan i David Pérez. La seva idea, anomenada Nanorepte, va consistir en l’aplicació de sensors piezoelèctrics als pneumàtics dels cotxes, per tal que, durant el rodament, puguin generar electricitat i puguin ser autosuficients, sense dependre de fonts d’alimentació externes, ni carburants contaminants. Van fer molt bon paper defensant la seva idea davant el jurat expert del NanoEduca.

L’acte es va celebrar al Paraninf de l’edifici antic de la UB, a la plaça Universitat. L’institut Joan Mercader va ser l’únic centre de la comarca que va participar-hi, competint amb altres instituts de tot Catalunya i de nivells superiors, com 4t d’ESO i 1r de Batxillerat.

Felicitem als alumnes per la seva tasca!

Mercè Cartañà

Pofessora de ciències de l’Ins. Joan Mercader