Agricultura ecològica i salut amb Opcinatura

En els últims anys l’alimentació ha anat agafant un pes més important quan es parla de salut

15 de maig de 2024

Autora: Marta Méndez

En els últims anys l’alimentació ha anat agafant un pes més important quan es parla de salut. En parlem com la base d’un estil de vida saludable i escollim els aliments que a nivell nutritiu ens convenen més. Però si parlem d’alimentació saludable també hem de parlar d’alimentació ecològica. I per què hauríem d’escollir alimentar-nos amb productes provinents de l’agricultura ecològica?

Perquè aquest tipus d’agricultura no contamina el medi ambient

Utilitza mètodes per mantenir i incrementar la fertilitat i l’activitat biològica del sòl. La utilització de productes fitosanitaris està molt restringida. No s’utilitzen fertilitzants químics o pesticides. En el seu lloc, s’utilitzen mètodes preventius, a través de fitosanitaris naturals. A més, les normes de la producció ecològica prohibeixen explícitament el cultiu i l’ús d’organismes modificats genèticament.

En ramaderia ecològica es proporciona unes condicions de vida dignes al bestiar i als ramats, amb respecte per les seves necessitats biològiques i de comportament. No se’ls subministra antibiòtics, si no és estrictament necessari, ni tractaments hormonals per al creixement. L’alimentació del bestiar es basa en la pastura lliure i es complementa amb pinso ecològic.

Perquè són més saludables

No només perquè en la primera fase de l’elaboració dels aliments no s’utilitzen productes químics i per tant no hi ha residus d’aquestes substàncies que arribin a l’organisme amb el seu consum, sinó perquè també durant el procés de transformació i elaboració dels aliments ecològics només es poden fer servir un nombre molt reduït d’additius. Únicament es fa ús d’aquells que són indispensables per assegurar que la transformació es fa amb totes les garanties de seguretat i que no alteren la qualitat final del producte.
En l’agricultura ecològica no es forcen els ritmes naturals de creixement, això afecta positivament l’olor, el sabor i la textura dels aliments. Així mateix, solen tenir una alta concentració de vitamines, minerals i àcids grassos poliinsaturats, així com d’antioxidants.

Perquè són d’alta qualitat

Els aliments han estat transformats mitjançant tècniques que minimitzen la contaminació i les pèrdues de qualitat. Les entitats oficials de control garanteixen que la totalitat dels processos compleixin amb tots els estàndards de qualitat, que són més nombrosos i més exigents que en altres productes alimentaris. D’aquesta manera, ens permet saber que els productes ecològics són cent per cent fiables a l’hora de consumir-los. I d’altra banda, els propis processos permeten mantenir la puresa dels ingredients.

Perquè promouen la sobirania alimentària i un desenvolupament rural sostenible.

Amb l’augment del consum d’aliments ecològics de proximitat la nostra capacitat d’autonomia alimentària millora en base a mètodes de producció i comercialització sostenibles i més justos pels agricultors i que a més potencien canals de comercialització més curts. Els mètodes de producció ecològics afavoreixen la conservació i millora de la riquesa del patrimoni agrari i paisatgístic, i promou la qualitat de vida en les zones rurals.

Per poder identificar els productes ecològics l’any 2010 la Unió Europea va crear un segell únic i obligatori anomenat Eurofulla. Aquesta certificació ecològica garanteix que els productes han estat produïts o elaborats seguint la normativa de l’agricultura ecològica, i que han estat controlats en tot el seu procés de producció, elaboració, envasat i distribució per unes entitats reguladores. En aquest temps, el logotip s’ha adaptat a l’evolució del sector amb l’objectiu de permetre una millor identificació per part de les persones consumidores. A més de tenir el segell, l’etiqueta dels productes ecològics ha d’especificar si els ingredients provenen de la UE o no, el número de codi de l’organisme de control i el lloc de producció o envasament.

Aquest segell, però, no regula els productes d’higiene personal, cosmètica i drogueria. En aquests casos hi ha entitats de certificació independents com ara Ecocert i Ecolabel que certifiquen a les empreses que produeixen els seus productes sota els requisits d’aquestes entitats.

No només el que ingerim en forma d’aliments ens afecta, el que entra en contacte amb la nostra pell també. Si canviem els productes d’higiene i cosmètica i de neteja de la llar convencionals pels ecològics i naturals estarem fent un canvi poderós per a la nostra salut i la del medi ambient. Tant els principis actius i els olis com les mantegues i ceres que s’utilitzen en la creació dels productes provenen de cultius ecològics. No porten tensioactius SLES I SLS que irriten la pell i contaminen el medi ambient, sinó que els tensioactius que utilitzen són derivats naturals d’origen vegetal i la majoria de conservants també. Tampoc s’empren colorants químics ni perfums sintètics.

Com hem vist, la producció ecològica presenta múltiples avantatges per a la nostra salut i la del planeta. Per aquest motiu, una de les fites generals de la Unió Europea és impulsar la producció i el consum de productes ecològics. Ha fixat com a objectiu per al 2030 que el 25% dels cultius europeus siguin ecològics. Considera que aquesta xifra és important per arribar als Objectius de Desenvolupament Sostenible i així poder aconseguir un futur millor i més sostenible per a tothom.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari