2015, serà un bon any? – Blai Paco
2

9 de gener de 2015

Hem acabat el 2014 i és moment de fer una mica de balanç de l’any que tanquem i previsions del que ens pot portar el 2015.
En termes generals, el 2014 ha estat un any positiu; s’ha frenat la caiguda de l’economia i ha començat la recuperació. És veritat que la nostra situació és tan precària que, tot i que les dades són bones (creixement de l’ 1,4% i creació neta d’ocupació), no ajuden a tenir una percepció positiva de la situació, doncs les persones que ho estan passant malament i les que no tenen feina es compten per milions.
En termes relatius, el 2014 ha estat un millor any per a Catalunya i pel conjunt de l’estat espanyol que per la resta d’Europa. Això té l’aspecte favorable de canviar la percepció que des de l’exterior tenen de nosaltres, de la nostra situació i de les nostres possibilitats. Tot i que la relació de canvi euro/dòlar no ens ha estat gens favorable, i tot i tenir els costos energètics entre els més alts d’Europa (prop del doble que als Estats Units), les exportacions han anat creixent, demostrant la qualitat i competitivitat dels nostres productes i el bon fer dels nostres comercials.
Per primera vegada, des que estem immersos en aquesta crisi, s’aguaita una recuperació que sembla que podria tenir continuïtat en el 2015, 2016 i 2017, com a mínim això diuen els experts. També diuen que la construcció podria començar a remuntar el 2015, cosa que representaria una extraordinària notícia per a l’Anoia. Precisament el 2014 les dades no han estat més bones com a conseqüència de la delicada situació que travessa el sector de la construcció, que a la nostra comarca sempre ha representat una part important del PIB. En aquests moments, el sector encara està afectat amb un atur d’un 40% a la comarca.
Pensem doncs que s’està donant l’escenari per a una recuperació sostinguda en els propers anys, atiada per la tornada del crèdit (que ja es comença a notar), la depreciació de l’euro (que esperem que vingui per quedar-se), i la caiguda del preu del petroli (que té pinta de no ser momentània). Queda per concretar la política del govern central en el tema energètic, doncs una baixada de costos representaria la consolidació de la recuperació, i una pujada obligaria a algunes indústries, també de l’Anoia, a bellugar-se a altres països, per reduir els seus costos de producció.
A l’Anoia el sector industrial ha començat una línia de recuperació que ha provocat creixement net d’ocupació i una caiguda de l’atur per sobre del promig català, malauradament no suficients per acostar-nos al promig d’atur català, sensiblement més baix que el de l’Anoia.
En termes locals, hem de treballar per consolidar la reindustrialització. Col·laborant a nivell sectorial per aconseguir posicionament de la nostra oferta a l’exterior i facilitar la captació de comandes que ajudin al manteniment i creixement de les indústries que ja tenim i que actuïn de pol d’atracció per a indústries que cerquin un bon lloc on instal·lar-se.
L’Anoia és aquest bon lloc. Ben comunicada, a prop de tot arreu, ofereix una qualitat de vida a les persones que hi viuen que els empresaris hem de saber valorar. La proximitat i el fàcil accés al lloc de treball, els preus immobiliaris que permeten tenir millor habitatge, la compatibilitat d’horaris amb la família, amb possibilitat d’esmorzar, dinar i/o sopar a casa, l’accés senzill a activitats d’oci, formatives o d’entreteniment…, tot aquest sumatori de coses faciliten la felicitat de la plantilla, i si els recursos humans estan feliços, les seves capacitats es multipliquen.
A l’Anoia ens podem diferenciar per la nostra excel·lència en productivitat i qualitat, fent productes competitius, amb recursos humans avesats al funcionament de les cadenes de producció, acostumats a les seves dinàmiques, motivats per la qualitat i la productivitat, feliços, relacionats, amb amistats, etc…. L’Anoia pot aportar aquests diferencials que la indústria cerca per decidir instal·lar-se. Ens ho hem de creure i ho hem d’anar recordant arreu. La nostra autoestima com a territori ha de pujar i ens hem de fer escoltar a tot arreu. Paral·lelament hem de continuar treballant, fent les coses bé, per tal que trobin tot el que necessitin: ubicacions, accessos, energia, telecomunicacions, aigua, recursos humans, formació, etc…..
Espero que puguem gaudir d’un feliç i pròsper 2015.
Blai Paco, president de la Unió Empresarial de l’Anoia

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta