Òmnium Anoia exposa la preparació i realització de l’esdeveniment “Llum i llibertat”
Ò

9 de febrer de 2020

Fins al dia 20 de febrer es podrà visitar a la seu d’Òmnium Cultural Anoia, al carrer de Santa Maria, 12, l’exposició fotogràfica “Cordades de l’Anoia a Llum i Llibertat”. L’exposició es pot visitar de dilluns a divendres, de les 19:00 a les 20:30.

La mostra recull instantànies preses durant la preparació i la realització d’aquesta acció, que va tenir lloc el dia 1 d’octubre de 2019, i que va consistir en l’encesa de cent trenta-un llums instal·lats al cim de cent trenta-una agulles de la muntanya de Montserrat i que simbolitzaven els cent trenta-un presidents que ha tingut la Generalitat de Catalunya durant la seva història. Els llums van romandre encesos tota la nit i van ser visibles des de molts indrets de Catalunya, especialment de la Catalunya Central.

L’exposició es va inaugurar el passat dia 30 de gener, amb la presència de Marc Antoni Malagarriga-i-Picas, membre d’Artistes de la República, responsable de la part artística i una de les ànimes de l’acció. L’acompanyà també Francesc Bòria, d’Òmnium Cultural Anoia, que també va participar en l’organització tècnica-muntanyenca de Llum i Llibertat.

Tal com van explicar en la presentació, les primeres tasques van ser aconseguir el vistiplau del Patronat de la Muntanya de Montserrat i seleccionar les agulles on instal·lar els llums per permetre que es veiessin des de totes les cares de la muntanya. “Va ser un acte complex en què va col·laborar moltíssima gent”. Es calcula que hi van participar més de cinc-centes persones. Cal tenir en compte que a més del vuitanta per cent de les agulles només es podia pujar escalant, i que a la gran majoria d’agulles els escaladors van passar la nit dalt del cim. Tot un èxit considerant que l’acció es feu en un dia laborable.

De l’acció, organitzada per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, per Artistes de la República i per l’ANC, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural, s’està preparant un llibre i també un documental que es preveu que recorri alguns festivals de cinema d’arreu del món, a partir de material gràfic de l’acció i de testimonis personals d’una cinquantena de participants. Una part de les imatges i dels vídeos es va registrar amb drons i helicòpters que van sobrevolar la muntanya durant l’acció. Segons un dels promotors, “va ser un acte gairebé religiós des del punt de vista personal, i avui [el dia de la inauguració de l’exposició] ens hem emocionat per segona vegada veient el que va viure la gent”.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta