Masquefa reclama al Govern ajudes per mantenir el CRARC

393

visita al CRARC Generalitat 2 - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

L’ajuntament de Masquefa reclama al govern català una contribució econòmica que ajudi a finançar les despeses de manteniment del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya, el CRARC, l’únic equipament d’aquestes característiques que hi ha a l’Estat i un dels pocs que existeixen a tota Europa. La Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Sobirà i Roca, va poder comprovar la funció del centre en la visita que hi va fer la setmana passada, acompanyada de l’alcalde, Xavier Boquete i del tercer tinent d’alcalde, Enrique Gómez

El CRARC, impulsat per l’Ajuntament el 1992, es dedica a la rehabilitació de fauna silvestre autòctona per retornar-la al seu hàbitat natural. Però, any rere any, hi arriben també molts exemplars de fauna exòtica salvatge que són abandonats pels seus propietaris o bé comissats pels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, les policies locals o els agents rurals. Actualment, dels gairebé 4.000 exemplars que hi ha al CRARC, uns 1.400 són de fauna exòtica. Aquests exemplars no es poden alliberar, perquè suposarien una gran amenaça per a l’ecosistema. I podrien causar l’extinció de fauna autòctona.

visita al CRARC Generalitat 1 - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catEl centre, doncs, desenvolupa una important funció social que va molt més enllà del municipi i de la qual es beneficia el conjunt del país. A aquests animals salvatges, el CRARC els proporciona les condicions idònies per viure en captivitat com l’alimentació, les cures veterinàries i la recreació de les condicions dels seus hàbitats originaris. El centre destaca també per la labor educativa que realitza amb les visites d’escoles i famílies, així com per la seva tasca d’investigació.

Més enllà de les despeses de funcionament de les que se n’ocupa l’ajuntament, l’equipament funciona gràcies a un projecte d’autoempresa que no comporta cap cost a l’Ajuntament. El personal del CRARC genera els seus propis ingressos amb la impartició de cursos i ponències en congressos, redacció d’articles en prestigioses revistes científiques, realització de diversos projectes de conservació, així com tallers i visites d’educació ambiental al mateix centre.

Durant la trobada, l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, també va explicar a Sobirà el problema que té la vila amb les males olors provocades per l’abocador de Can Mata i l’Ecoparc4 i de l’acord a què ha arribat amb els alcaldes de Collbató i Esparreguera per demanar el tancament de l’abocador de Can Mata.