La implantació d’un càmping al Bruc: oposició o oportunitat?
L

17 de març de 2017

Aquests darrers mesos un dels temes que preocupen a alguns veïns i entitats del Bruc és la construcció d’un càmping de luxe a la zona dels Plans de la Vinya Nova, un indret agrícola proper al parc de la muntanya de Montserrat. La Veu de l’Anoia ja ho avançava el passat mes de novembre quan el consistori va organitzar un acte públic per explicar als veïns en què consistia i quina era la postura dels diferents partits que l’integren envers a aquesta iniciativa privada.

Aquesta projecte ha esdevingut que diverses associacions del municipi, que estan fermament oposades a aquesta iniciativa, hagin fet pinya per explicar al veïns què suposaria per aquest indret la implantació d’aquest càmping en una zona que, segons Salvem El Bruc, una de les entitats contràries “és totalment incompatible amb la preservació del Parc Natural de la muntanya de Montserrat pels seus valors naturals, paisatgístics, connectors i patrimonials” i fent explícit que “hi hagi un debat públic sobre el model turístic que volem pel nostre poble”. Des de l’ADN (Associació per la Defensa de la Natura del Bruc), associació formada per una desena de persones, s’han mostrat predisposats a la implantació d’un càmping perquè “poden fomentar un model de turisme positiu pel poble” però no a la zona on està prevista la ubicació, de la qual han constatat “la nostra absoluta oposició a la zona dels plans de la Vinya Nova”. Així mateix, el grup EBET (Els Bruc ets tu) que forma part de l’equip de govern amb un únic regidor, sempre s’han mostrat contraris i el passat mes de desembre varen presentar una moció en contra de la construcció, la qual, recordem, no es va aprovar per 8 vots en contra i un únic vot a favor.

Les entitats assenyalen com a un dels arguments l’informe tècnic SITxell elaborat per la Diputació de Barcelona, a sol·licitud de l’Ajuntament del Bruc, que diu que “la zona que envolta la muntanya de Montserrat ha de preservar-se de qualsevol activitat que no sigui forestal o agrícola per conservar el seu valor paisatgístic i medi ambiental”. La Veu de l’Anoia ha parlat amb un dels tècnics que va elaborar l’informe, en Jordi Miralles, afirmant que es tracta d’un informe “no vinculant, només informatiu i que el poder executiu el té l’ajuntament i la Generalitat”. Afegeix que “legalment es pot plantejar una activitat però la seva ubicació està a la ratlla de la interpretació de la llei”.

L’alcalde del Bruc, Enric Canela, ha reiterat que “els serveis tècnics municipals diuen que la ubicació d’un càmping en aquest espai seria possible i el Pla Especial de protecció de la muntanya preveu expressament que en sòl agrícola es pugui implantar un càmping”. Aquesta possible construcció té diferents condicionants i requisits que s’haurien de complir com “la cessió de terrenys a l’ajuntament”. Canela ha recordat que en el programa electoral del grup Bruc Viu “parlàvem de potenciar el turisme i entenem que infraestructures d’aquest tipus van en aquesta línia”. Si més no, i com ja va afirmar a la seva intervenció pública el passat mes de novembre, “fins que no es presenti el projecte definitiu no es podrà valorar en un sentit o altre”.

Pel que fa als veïns del poble, bruquetans que no formen part de cap entitat i que les seves opinions es queden en les converses i tertúlies entre amics, al preguntar-los què en pensen envers la iniciativa de la implantació d’un càmping amb poques unitats i integrat dins el paisatge, tal i com assenyala l’avantprojecte, es mostren receptius i alguns dels comentaris fets són, “i per què no un càmping a una zona que està deixada i on tothom hi llença de tot?”. Bruquetans que s’autoanomenen “de tota la vida”, que no entenen perquè tanta controvèrsia quan “constantment veiem caravanes pernoctant de forma il·legal i ningú diu ni fa res”. Veïns que s’han volgut quedar en l’anonimat “per què ja estem cansats que hi ha un petit grup que fa molt soroll i sempre diuen no a tot”. Una veïna afegeix, “potser haurien de pensar una mica més en generar riquesa pel poble, buscar iniciatives per comercialitzar productes autòctons com l’oli, per exemple”.

La Veu de l’Anoia ha parlat amb Pere Linares, un dels impulsors del projecte, anomenat Eco-glamping, per saber exactament en què consisteix i què opina envers les opinions contràries a aquest projecte. Linares assenyala que “els grups que estan en contra d´aquest nou concepte de càmping és perquè estan associant càmping a massificació i això en el nostre Eco-glamping no passarà perquè és tot el contrari”. Ens explica que de les 32 hectàrees de la finca , el 60% es destinaran a recuperar les varietats d´oliveres autòctones, Palomar i Vera. El 40% restant es destinarà a l´activitat del Eco-glamping, unes 14ha per un total de 38 unitats, el que representa que a cada unitat de pernoctació li pertoquen 3.700m2 a màxima ocupació i en m2 ocupats en parlem d´uns 600m2 entre totes les unitats de pernoctació, és a dir 0.43% d´ocupació. “Si això és un càmping massiu, no sé què li diran als càmpings de platja”. Remarca en relació a la denominació de barraques que “no sé si parlen des de la ignorància o des de l´enveja , perquè com expert en sistemes ecològics i sostenibles puc assegurar que les unitats a instal·lar seran molt avançades a nivell tecnològic, desconnectades de la xarxa elèctrica, i com a nivell ecològic, amb materials de proximitat i pintures naturals”. Sorprès pel neguit que ha produït a un grup de veïns, ens comenta que “serà beneficiós per el poble, pels seus habitants, negocis, entorn i per tothom que vegi en l´Eco-glampling com una opció per posar en el mapa al poble del Bruc com un referent de Turisme Sostenible i Ecologic”, i matisa “us asseguro que no és un farol com pretenen algunes entitats que s´autoanomenen Salvadores del Bruc “.

La finca dels Plans de la Vinya Nova es troba qualificat com a Sòl Rústec de Valor Agrícola (4.7) en major part i Sòl Rústec Protegit (4.6) en una petita part, i només una part encara més petita en l’extrem esquerra com Sòl Forestal Protegit (4.8), segons es pot comprovar en el registre de planejament de Catalunya i el certificat urbanístic emès per l’ajuntament el 2013. Segons les normes subsidiàries i el Pla especial de l’entorn de la muntanya de Montserrat només en aquestes zones és permès l’activitat de càmping (article 49.11). Fora de l’entorn de protecció no existeix cap zona actualment on es permeti aquest tipus d’activitat.

Conxita Costa

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?