El ple vilanoví aprova el pressupost del 2017 que prioritzarà el servei a les persones

32

L’ajuntament de Vilanova del Camí va aprovar dimecres en sessió plenària el pressupost per al 2017. Aquest és el primer del nou equip de govern format per PSC, VA, VV i DECIDE i supera els 10 milions d’euros. El punt va prosperar únicament amb els vots de l’equip de govern perquè l’oposició que conformen V365, ERC i CiU van votar-hi en contra.

El regidor d’Hisenda Kilian Tomàs va defensar al ple aquests pressupostos que s’han confeccionat, va dir, “en un temps rècord”, menys de 45 dies, si tenim en compte que van assumir el govern després de la moció de censura del passat 31 de gener.

El nou govern fa bandera d’un estalvi de 160.000 € gràcies a la reducció al 50% de les retribucions als càrrecs electes i la municipalització d’alguns serveis

Els pressupostos reflecteixen diu Kilian Tomàs “una nova manera de fer política”. El nou govern era conscient que els ingressos municipals estaven molt limitats i no estaven disposats a incrementar els impostos, explica el regidor. En aquest mes i mig, l’equip ha estat buscant la manera d’aconseguir estalviar diners per poder invertir-los en diferents projectes municipals i de serveis a les persones i han apostat per dues línies: la reducció de les retribucions del càrrecs electes i la municipalització de serveis, com el de la neteja dels edificis municipals i el manteniment de l’enllumenat públic.

Pel que fa als sous, o les retribucions del càrrecs electes, la proposta del govern va ser reduir-les en un 50%. L’Alcaldessa tindrà una retribució màxima a l’any de 18.000 € i els regidors no podran superar els 6.600 euros anuals., independentment de les seves assistències als òrgans col·legiats o similars.

També es redueixen en un 50% les indemnitzacions als regidors de l’oposició així com totes les assistències: els Plens tenen un import de 92,63 €, les comissions informatives, 27,37 €; les Juntes de Govern Local, 92,63€; les Juntes de portaveus, 46,31 €, als òrgans col·legiats, 31,58 € i als Consells de Presidència, 275 €. L’alcaldessa té una aportació superior per presidir les Juntes de Govern, amb un import de 250 € i també a les Comissions de Presidència amb un import de 500 €.

D’altra banda, el govern vilanoví, aposta fermament per recuperar la gestió d’alguns serveis municipals com és la neteja dels edificis municipals i el manteniment de l’enllumenat públic. És una manera diu Kilian Tomàs, regidor d’Hisenda de recuperar-ne el control.

Tomàs assegura que la proposta de municipalització que han inclòs en aquest pressupost garanteix la qualitat del servei i suposarà un estalvi de prop 75.000 € que es podran reinvertir en altres serveis i projectes.

La construcció de la piscina i la finalització del Casal de la Gent Gran són prioritat per al govern

Pel que fa les inversions, el govern actual ha mantingut dos dels projectes que ja estaven previstos per l’anterior equip: la primera fase de la construcció de la piscina que té una dotació pressupostària de 750.000 € i la tercera fase de la remodelació del Casal de la Gent Gran amb un pressupost que supera els 400.000 €.

Altres partides importants del capítol d’inversions és l’arranjament del camí dels dipòsits dotat amb prop de 63.0000 €; el pressupost participatiu, que compta amb una partida de 40.000 €, un projecte que Kilian Tomàs ha qualificat d’innovador, que són les pistes multi jocs, espais per a la pràctica esportiva i de lleure, dotat amb 35.000 €; i la redacció del projecte per obrir el carrer Cervantes, una reivindicació històrica de Veïns amb Veu, que s’ha dotat amb 35.000 €.

S’aproven per unanimitat les mocions en matèria de refugi, dignitat salarial i contra l’estigma per VIH

L’acollida de refugiats, l’adopció del salari mínim de mil euros a l’Ajuntament vilanoví i el treball per evitar l’estigma i la discriminació de les persones que viuen amb el virus VIH i la sida van centrar tres mocions presentades al Ple de dilluns. Totes tres es van aprovar per unanimitat amb el vot favorable de tots els grups del consistori.

L’oposició no aprova el pressupost del 2017

La reducció del sou de l’alcaldessa i els regidors i la municipalització del servei de neteja i d’enllumenat públic van ser els dos grans temes que van centrar el debat dels pressupostos en el Ple de dilluns. Vilanova 365, ERC i CiU van votar en contra del pressupost del 2017 que el govern de Vilanova del Camí va presentar dilluns per debatre al Ple. Els portaveus dels tres grups municipals van criticar el govern per lliurar-los els documents amb només cinc dies d’antelació i el fet que no els hagin permès participar en el seu contingut. Lamenten que faltin a la seva paraula de “mà estesa” i que facin tot el contrari del que predicaven quan estaven a l’oposició. Ens han dit, va assegurar Vanesa González de Vilanova 365, en el seu torn d’intervenció que “no ens necessiten perquè tenen majoria”.

Jordi Barón molt crític amb la decisió del govern de municipalitzar el servei de neteja

Jordi Barón, portaveu de CiU tampoc està d’acord amb la municipalització del servei de neteja dels edificis municipals i de manteniment de l’enllumenat públic. El portaveu convergent no comparteix la idea d’incorporar 27 persones a la plantilla municipal i va demanar un informe tècnic i jurídic sobre aquesta modificació que suposa augmentar en un 20% la plantilla.

Meritxell Humbert acusa el govern de desatendre el criteri dels tècnics en temes com l’adquisició d’un programari gestor d’expedients

Sobre la municipalització de serveis, Meritxell Humbert va reconèixer que estaria d’acord que l’ajuntament assumís la gestió dels serveis si aquests que estiguessin en mans de grans multinacionals però no és el cas, va dir. Tant el servei de neteja dels edificis municipals com el de manteniment de l’enllumenat públic, va afegir Humbert, “estaven funcionant molt bé i tampoc s’han posat en la pell de l’empresa que es veurà obligada a acomiadar i indemnitzar a aquests treballadors, la majoria de Vilanova del Camí”, va dir.

La regidora va preguntar al govern per la possible municipalització d’altres serveis com la recollida d’escombraries i neteja viària que actualment porta a terme Fomento. També va preguntar el perquè de la rescissió del contracte amb GEDEN i va qüestionar algunes partides com l’augment de les beques menjador.

Sobre la reducció de les retribucions del càrrecs electes, Meritxell Humbert, va acusar al govern d’haver mentit amb les xifres de l’estalvi perquè “amb la creació de nous òrgans col·legiats el que faran és camuflar-se els sous”

El govern defensa la municipalització dels serveis i l’estalvi en el pressupost del 2017

Pel que fa a la municipalització de serveis, l’Alcaldessa va recordar al plenari que el contracte d’aquestes empreses finalitza al juny, i que serà a partir d’aleshores és que es canviarà la gestió que, va reiterar, suposarà un estalvi de prop de 75.000 € i la possibilitat de millorar projectes i serveis per a la ciutadania.