Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
5 de novembre de 2017

Entrevista a Manel López, fundador de CEINA

Un article de
Redacció

“Hi ha més vocacions informàtiques entre els nois que entre les noies”

Vaig néixer a Igualada l’any 1968. Soc casat i tinc una filla de sis anys. Fa trenta anys vaig fundar CEINA que és una escola de formació i sobretot de formació empresarial en tots els àmbits, que ha passat de ser un centre formatiu anoienc, a un espai tecnològic que ofereix una variada proposta formativa en tots els àmbits de les noves tecnologies.

Què és CEINA?

És un centre de formació i certificació que va néixer el 1988 amb les noves tecnologies. La pretensió era educar les persones en l’ús dels aparells informàtics a la feina. Amb el temps hem evolucionat cap a la formació empresarial.

En trenta anys heu viscut des de dins la impressionant evolució tecnològica.

Sempre que mires enrere et sorprens de l’evolució, però en el camp informàtic sembla que les eines de fa trenta anys siguin del juràsic. Des dels primers ordinadors hi ha hagut una evolució molt gran. La meva mare que mai ha fet servir un ordinador ha passat a ser usuària d’un iPhone. Per mantenir-nos sempre al dia, hem de renovar els equipaments cada any i l’equip humà de CEINA ha de fer formació continuadament.

Quina és la vocació amb la que arriben els vostres alumnes?

No somnien en fer-se milionaris creant una empresa des del garatge de casa, però a vegades arriben mal informats. Tot el sector educatiu intenta crear vocacions informàtiques des de l’ensenyament primari. Hi ha mancança de professionals TIC a nivell internacional i un dels esforços que fem és crear noves vocacions i que els joves vegin en les TIC una sortida professional. El que veiem és que en informàtica hi ha molta més vocació entre els nois que entre les noies. Aquest any hem dissenyat extraescolars destinats a especialment a nenes per estimular-los la creativitat.

En canvi a CEINA hi treballen moltes més dones que homes.

És cert que tenim una ràtio de dones treballant a CEINA molt alta. Quan s’ajunten tecnologia i camp educatiu hi apareixen moltes més dones perquè tenen més accentuada la sensibilitat educativa.

En trenta anys CEINA haurà format a moltes persones destacades en el camp informàtic.

Sí. Tenim molts exemples de persones que han estudiat o treballat al nostre centre que avui són dirigents empresarials internacionals. Moltíssims dels directius empresarials de l’Anoia han passat per les nostres aules.

Són imprescindibles els coneixements informàtics per accedir a un lloc de treball?

La majoria de persones són usuaris d’informàtica que suposa uns coneixements mínims. Nosaltres fem unes certificacions que asseguren la productivitat de la persona i, per tant, faciliten l’accés al lloc de treball. Del que hi ha molta demanda és de persones amb altíssim nivell tecnològic. Per exemple els alumnes de grau superior del Milà i Fontanals que tots tenen assegurat un lloc de treball al acabar els estudis.

És molt costós estar sempre a l’avantguarda de la tecnologia?

Gairebé tenim un departament d’I+D per investigar cap on van les TIC. Observem constantment el mercat, Estats Units, Japó… per veure el rumb de la tecnologia. Actualment hi ha tres vies: el 3D o indústria 4.0, la tecnologia Blockchain que serà molt important financerament i tercer el big data per aprofitar la informació que hi ha a les xarxes. Aquestes han vingut per quedar-se i a CEINA apostem per elles.

Quin perfil tenen els vostres alumnes?

Fa bastants anys que hem diversificat la nostra oferta formativa orientant-la cap a la formació empresarial, els idiomes… També hem entrat a través de concursos publics a portar la gestió de la formació a centres cívics, escoles d’adults… tenim un ventall d’ofertes formatives que fa que tinguem alumnes de totes les edats. El nostre focus principal és l’adult que està treballant i vol fer formació continuada. Som els únics que fem formació informàtica específica per a nenes. Estem treballant per tenir ensenyament d’oficis industrials.

Tot a Igualada?

Com a centre físic Igualada hi ha el primer i el més important, però en aquest moment tenim cinc centres i estem a punt d’obrir el sisè. Tenim seus a Lleida, una escola d’arts i oficis al Pla d’Urgell i donem suport a centres professionals, socials i de formació a tot Catalunya. Disposem també de centres universitaris en les seves àrees de formació.

Vosaltres invertiu una part dels vostres beneficis a Igualada. Una mostra és el premi Jaume Graells.

El premi d’Art digital el vàrem pensar fa molts anys quan treballava amb nosaltres en Jaume Graells que n’era un entusiasta. Quan el vàrem oferir a l’Ajuntament per a incloure’l als Premis Ciutat d’Igualada, vàrem tenir la desgràcia de la mort d’en Jaume en accident. En homenatge a ell li vàrem donar el nom i el mantindrem perquè és una forma d’incentivar el grafisme i les vocacions dels joves artistes.

Jaume Singla

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×