Dron: molt més que una joguina
D

25 de juliol de 2018

Com molts de vosaltres, fa un parell de setmanes, vaig gaudir del Night Glow d’Igualada. Anava acompanyada d’alguns amics amb càmeres de fotos, ja que volien capturar la màgia de llum i color dels globus i el piromusical. Mirant cap al cel, ens vam fixar que hi havia un dron sobrevolant els nostres caps. Des d’allà dalt sí que es fan bones fotos – comentava un d’ells – Tan de bo en tingués un. Quan va finalitzar l’espectacle, va començar a navegar per Internet, buscant drons assequibles a la seva butxaca. N’hi havia de diferents mides, pes, preus… Quina varietat! De cop i volta, va deixar anar una pregunta a l’aire: qualsevol pot comprar un dron amb càmera i començar a gravar?

Abans de fer la compra, ens hem de formular una altra pregunta molt important: vull el dron per a ús recreatiu o per treure un rendiment econòmic? És a dir, vull una joguina o una eina de treball? En funció de la resposta, cal tenir en compte una sèrie de normatives recollides en el Real Decret 1036/2017.

Actualment, estem en cerca i captura de noves sortides professionals (i com més originals i tecnològiques, millor), ja que el mercat laboral, encara és precari. Això ha comportat a elaborar una legislació per tal de regular aquesta nova activitat professional, on les sortides laborals són moltes i ben diverses: prevenció d’incendis, analista de dades, fotografia professional, controlador de plagues, treballs de reforestació, salvament terrestre i marítim, i un llarg etcètera. Com es pot veure, es pot utilitzar en sectors molt diversos, i no només en el camp dels audiovisuals, com podem imaginar en el primer moment.

Principalment, si volem comprar un dron per treballar de manera professional, caldrà tenir en compte:
– Estar donat d’alta com operador a l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA).
– Tenir una assegurança de responsabilitat civil.
– Posseir el títol de pilot de drons.
– Tenir certificat mèdic en vigor.

Jèssica Creus i Garcia

Responsable de l’àrea de formació i contractació pública a CEINA

 

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta