Es dispara el preu del lloguer d’habitatges a Igualada

300

lloguer-pisos-igualada-veuanoiaEl mercat del lloguer està de moda. Els preus estan augmentant a tot el país, i ja hi ha qui parla de “bombolla immobiliària” en aquest sector. A Igualada, expliquen des de moltes agències, trobar un habitatge de lloguer està cada vegada més difícil. I trobar-lo a un bon preu, encara més. El portal immobiliari Fotocasa ha publicat aquesta setmana unes estadístiques on s’observa l’evolució a l’alça del preu del lloguer d’habitatges a Igualada, que, el mes passat, es va quedar en 5,84 euros el metre quadrat, quan, el gener d’aquest any, estava en cinc euros. Això vol dir que un pis de 70 metres quadrats costaria ara de llogar 60 euros més que a inicis d’any, tot i que les quantitats depenen de molts altres factors, entre els quals hi ha la qualitat de l’habitatge, la seva superfície i la zona on està ubicat.

Diverses veus autoritzades, com el president de la Cambra de la Propietat Urbana, Joan Ràfols, asseguren que l’any que ve els preus superaran els nivells precrisi. El professor de la Universitat Autònoma Josep Oliver assegura que l’augment dels preus de lloguer és “un procés natural” perquè primer pugen els preus de venda i després l’augment es trasllada al lloguer. A més, creu que aquesta pujada s’anirà estenent.

El professor de la Pompeu Fabra José García Montalvodeia fa pocs dies al diari “Ara” que és bo que la quantitat de gent que viu de lloguer augmenti i qualifica d’anormalitat el que passava abans, quan gairebé 9 de cada 10 famílies vivien en pisos de propietat. La lògica, diu, seria arribar al voltant del 30% d’habitatges de lloguer. Un estudi de Fotocasa apunta que el lloguer a Espanya ha passat de representar el 15% del mercat residencial el 2011 al 23,5% el 2015.

dades-lloguer-anoia-veuanoia-fotocasaD’altra banda, a Catalunya el preu de l’habitatge de segona mà puja un 4,7% a l’octubre i se situa en 2.117 euros/m2. Aquest valor es troba un 27,5% per sobre de la mitjana espanyola, que l’octubre és de 1.660 euros/ m2.

“L’habitatge de segona mà està sent un dels principals motors de la reactivació que està vivint el mercat immobiliari i això es trasllada als preus. El nostre índex reflecteix mes a mes una tendència cap a la normalització en gairebé tot el país excepte Madrid capital, Barcelona, bona part de les illes i punts turístics molt concrets de la costa mediterrània, on ja es pot parlar de recuperació dels preus “, explica Beatriz Toribio, responsable d’Estudis de fotocasa. Ctalunya va registrar el seu màxim històric en el preu mitjà de l’habitatge de segona mà al desembre de 2007, data en la qual va aconseguir un valor de 3.864 euros/ m2. Des de llavors ha acumulat un descens d’un -45,2%.

Dels 149 municipis analitzats per Fotocasa 116 d’ells experimenten augments en el preu de l’habitatge de segona mà a octubre. Hi ha llocs, però, on els preus baixen, i curiosament en dues poblacions de l’Anoia: Piera (-5,9%), i Santa Margarida de Montbui (-3,1%).

Jordi Puiggròs