L’objectiu del document és prescriure les diverses intervencions que, de forma urgent, cal dur a terme, per tal de consolidar les estructures més malmeses, o amb risc de col·lapse imminent, i garantir així el seu traspàs a les generacions futures. El cost del treball, realitzat per l’SPAL, ha estat de 4.000 euros.
El castell, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i amb la primera referència documental datada el 960, està constituït per un edifici de planta trapezoïdal amb una superfície de 2.447 m2, que es troba en mal estat de conservació i la major part de les estructures situades a l’interior estan molt arrasades. El seu origen correspon a la torre de vigilància, al voltant de la qual es va anar construint tot el recinte fortificat i les diverses dependències annexes.
El castell de Jorba s’alça, com un teló de fons de la vila, al puig de la Guàrdia, de 549 m d’altura, resseguint per la seva vessant oest pel la riera de Rubió. Des del castell s’ofereix una visió del territori de 360° i és un referent visual des de molts punts. La seva localització és estratègica respecte el riu Anoia i l’antic camí ral Barcelona-Lleida.
També, des del castell, s’albiraven altres castells i torres de guaita, amb les que intercanviava informació mitjançant senyals. Així va quedar bastida una àmplia xarxa defensiva al llarg del territori de l’Anoia.