1920 – L’Ateneu compra el camp del Xipreret, on aterren els primer avions a Igualada en una gran festa
1

6 de juliol de 2019

L’any 1920, l’Ateneu va comprar el camp de Xipreret, que convertiria en camps d’esports, on es va celebrar la Festa de l’Aviació en què es van veure per primera vegada a Igualada l’enlairament i l’aterratge d’avions. Durant molts anys, tots els esdeveniments, competicions i exhibicions esportives que s’han celebrat a Igualada han tingut lloc en aquest camp. Finalment el camp d’esports es va vendre a l’Ajuntament d’Igualada.
El setmanari L’Igualadí explicava en ocasió de la Festa Major de la ciutat de l’any 1920 com havia estat aquesta “festa” de l’aviació:

“Serien les onze del matí del diumenge, quan aparegué el primer avió. Tot Igualada—mig dubtant—estava a l’aguait i al veure la realitat, esclatà en franques demostracions d’entusiasme. Majestuosament, l’aparell donà un vol per la ciutat ans d’aterritzar feliçment al camp d’esports de l’Ateneu. Alli esperaven l’arribada una nombrosa Comissió de l’Ateneu i nodrida representació de l’Ajuntament.
L’aparell de referència anava pilotat per l’intrèpid aviador senyor Cayón, qui abans d’aterrar donà dos aparatosos vols de campana que emocionaren extraordinàriament a la gentada aplegada en el camp. Aplaudiments i entusiastes visques foren el premi a la seva intrepidesa. Tot seguit fou saludat i felicitat el senyor Cayón per les Comissions abans dites.
El públic invadí l’interior del camp, desitjós de veurer d’aprop l’aligot científic, però en avisarlo que venia un’altre avió deixà la multitud el camp lliure per a que aterrés lliurement.

Avions, prop de Barcelona, l’any 1920

Efectivament, allà al lluny s’albirava un punt negre que als pocs moments es convertia en altre magnífic aparell, que pilotava el conegut esportman i periodista senyor Canudas. També, com el seu company, donà un esplèndid vol per Igualada, abans de l’aterratge.
Després de les presentacions —l’Emili hi té la má trencada— es traslladaren a l’Ateneu on foren degudament obsequiats i atesos. L’Ateneu tenia preparat, en obsequi als aviadors, un àpat de vinticinc coberts, en el que hi assistiren la Junta de l’Ateneu, socis de l’Esport, l’Alcalde i varis regidors.
A la tarda, per allà a les cinc, els intrèpids aviadors prepararen els aparells per a retornar a la Comptal Ciutat. Tot Igualada presenciava els preparatius. Els colomistes i bons igualadins senyors Roca Badia i Baliu, volent associar-se a la festa, en el moment d’aixecar-se el primer avió, donaren llibertat a 500 parelles de coloms que revoltaren pel camp una bella estona. Fou una nota simpàtica.

Visita d’Àngel Guimerà a l’Ateneu Igualadí, el maig de 1920

Els aviadors se despediren, fent constar el seu encant per nostra ciutat i per l’Ateneu, donant mercès per les atencions de que havien sigut objecte. I els aparells s’aixecaren vertiginosament.
La multitud entusiasmada aplaudia frenèticament tot desitjant, des del fons del seu cor, que els aviadors arribessin feliçment a terme. Alguns corresponsals de la premsa barcelonina, anàvem recullint dades; però com no fòrem invitats ni atesos degudament, complíem amb dificultats la nostra missió.
En resum: fou una festa modesta i agradable que recordarem amb simpatia tots els que tinguérem la sort de presenciar-la. Se’ns assegura que el senyor Cayón prometé fer-nos una nova visita amb l’aparell abans de finalitzar el present mes. Sabem també que la Junta de l’Ateneu tracta de fer un bon present als entusiastes i valents aviadors senyors Canudas i Cayón. Ho trovem molt acertat, doncs la vinguda fou desinteressadament, així com la casa Talleres Hereter deixà també gratuïtament els aparells. Aquests son de construcció catalana”.

El novembre de 1920, s’estrenava L’Eco d’Igualada
Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta