8.2 C
Igualada
Dimarts, març 2, 2021

Vilanova Natura vol aconseguir un municipi més amable, net i cívic

L’Ajuntament de Vilanova del Camí ha posat en marxa el projecte Vilanova Natura. Aquest dijous l’alcaldessa Noemí Trucharte, acompanyada dels regidors d’Urbanisme i Esports; Francisco José Saucedo i Rafael Gabarri, i Antonio Menor i Quico Márquez de la brigada de Jardineria, n’han presentat les línies estratègiques.

L’alcaldessa va explicar que l’objectiu és avançar cap a una Vilanova més amable, més neta i més cívica. Amb més zones verdes i més zones de descans que afavoreixen la socialització, una ciutat atractiva per viure i amb un alt valor afegit.

Per avançar cap a aquest objectiu, Noemí Trucharte, va anunciar el compromís de l’ajuntament d’ampliar l’estructura de la brigada de Jardineria, amb el nomenament d’un nou oficial, i la contractació de dos nous peons.

Cinc línies estratègiques
El projecte s’estructura en cinc parts: la reordenació i reestructuració vegetal; les petites obres en parcs i places; el foment del reciclatge, la protecció de la fauna i la programació d’activitats d’informació i divulgació.

binary comment

Pel que fa a la gestió de la massa verda del municipi, Noemí Trucharte assegura que és la columna vertebral del projecte. Es tracta, va dir, d’anar corregint errors: substituir espècies per altres adequades al clima, a l’espai, respectant les proporcionalitats, tenint en compte el manteniment o la poda, entre altres.

Per això serà necessària, va dir l’alcaldessa, la tala d’alguns exemplars: per exemple quan provoquin danys a les voreres o quan el creixement de les branques sigui dèbil o revesteixin perill. Sempre que es pugui, va afegir, aquests exemplars s’aniran plantant en altres zones del municipi, per exemple en futures illes verdes, i s’incrementarà el nombre de nous exemplars en un 20% amb la voluntat d’anar fent créixer la massa verda del municipi.

Petites obres en parcs i places
Pel que fa a les obres, Trucharte va explicar que algunes places o parcs, fins i tot parterres, necessiten una actualització. És important, va destacar, tenir en compte altres factors com el manteniment que requereixen aquests espais o la gestió de l’aigua. En aquest sentit, va explicar que la Brigada està utilitzant majoritàriament aigua freàtica i no potable i rec gota a gota, que contribueixen a una major eficiència i a un estalvi econòmic important.
Amb aquest objectiu, l’Ajuntament es compromet a reduir progressivament les zones de gespa.

Així mateix, l’alcaldessa va insistir en l’aposta de l’Ajuntament pel reciclatge, tercera pota del projecte Vilanova Natura. La voluntat municipal és seguir insistint en les campanyes de sensibilització per anar augmentar la conscienciació ciutadana i avançar cap a una ciutat més respectuosa amb el medi ambient.

Premiar als bons veïns
Trucharte ha fet una crida “a la desesperada” per convidar el veïnat a treure els voluminosos quan toqui, els dimarts i divendres prèvia trucada a l’ajuntament, o bé portar-los a la deixalleria. El compromís de l’Ajuntament és premiar les actituds cíviques i col·laboratives de la ciutadania i per això, es presentarà en breu, una targeta de bonificació amb la que es podran obtenir descomptes i bonificacions en la taxa de recollida d’escombraries.

Des de l’Ajuntament, va dir l’alcaldessa, aposten per la figura de l’informador cívic per portar el missatge de manera directe a la ciutadania i tenen clar que cal millorar la recollida de trastos vells, per evitar l’abandonament de grans residus a la via pública.

Protecció dels ecosistemes
Més arbres i més zones verdes, impliquen, va dir l’alcaldessa, més ocells, papallones, insectes … que són beneficiosos pels nostres ecosistemes. Per no posar en perill aquests ecosistemes, Vilanova utilitza des de fa anys, un tipus d’insecticides químics selectius, que només ataquen la plaga en qüestió i són 100% respectuosos amb les abelles, per exemple. També els herbicides s’apliquen de manera localitzada i en una concentració tres vegades més baixa que la recomanada pel fabricant.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament també s’han compromès a continuar amb la instal·lació de nius per a orenetes, ratpenats, i altres espècies que són els insecticides naturals contra els mosquits, per exemple.

Implicar la ciutadania en els objectius mediambientals
La darrera línia estratègica del projecte és la promoció de les activitats amb la idea d’implicar activament la ciutadania en els objectius mediambientals i fer-la partícip del projecte. Per això, va dir Noemí Trucharte, es proposaran un seguit d’iniciatives que inclouran xerrades informatives, conferències d’experts, excursions a la natura, i tallers que s’adreçaran a infants, joves, gent gran i públic en general.

Vilanova Natura, insisteix dir Noemí Trucharte, és un Pla que es pretén estigui en constant revisió i obert a les propostes que pugui fer la ciutadania.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

El Consell edita una guia sobre com crear una entitat sense ànim de lucre

El Consell Comarcal de l'Anoia ha editat 'Creació d'una entitat i l'acció voluntària', un document orientatiu sobre quins tipus d'entitats sense ànim de lucre...

[Vídeo] Un paracaigudista aterra al mig del carrer a Igualada

El vídeo ja corre per totes bandes. Un paracaigudista aterra al mig de l'Avinguda Doctor Pasteur d'Igualada, poc després de passar la rotonda que...

Penalitzades per les errades

ZARAGOZA CFF "B" 3 CF IGUALADA 2 Les igualadines viatjaven a terres aragoneses, després de tres jornades sense aconseguir la victòria. Davant es trobarien a un...

Segueixen sense encert de cara a porteria

CP SAN CRISTÓBAL 1 CF IGUALADA 0 La història es tornava a repetir. Els visitants van fer un gran partit a Terrassa, però cauen per la...

Veïns de Capellades denuncien tremolors a les cases i despreniments al Capelló per les explosions d’una pedrera

Des de fa mes d’un any, un centenar de veïns de Capellades veuen com les seves cases tremolen cada vegada que la Pedrera de...
Compartir