Un article de
Jordi Puiggròs
Periodista i Cap de redacció
12 de març de 2021

“Tant si es tanca l’abocador com si no, la porqueria ens la quedem nosaltres. La tindrem aquí per sempre”

Gerard Parcerisas és l’alcalde dels Hostalets de Pierola. Governa el municipi en coalició amb Junts pels Hostalets.

En el programa electoral ja figurava que voldríeu portar a una consulta popular l’ampliació de l’abocador. Creieu des del govern municipal que aquest era el camí?
No m’agrada parlar gaire, de promeses, però és el que portàvem tots en el programa electoral. Des d’ERC pensàvem que qualsevol ampliació de l’abocador havia de passar per consultar als veïns, i d’una manera similar també ho pensaven el grup de Junts pels Hostalets, que és el grup amb qui formem coalició de govern. Nosaltres, com a govern, no ens posicionem, ni a favor ni en contra.

La llei no permet que una consulta sigui vinculant. Vosaltres respectareu el resultat que sorgeixi de la votació?
Evidentment. Nosaltres ens hem cenyit a la Llei 10/2014 sobre Consultes Populars no referendàries, però igualment no s’entendria que sortís un resultat amb el 55, 60 o 90 per cent a favor d’una posició, i nosaltres féssim el contrari. Farem allò que digui el poble. Hi ha tres exemples en els darrers anys en processos similars a Catalunya, nosaltres ens hem basat en l’Ajuntament de Santpedor. Van fer una consulta sobre les vaquetes, els coneguts correbous. Va sortir que no, el resultat no era vinculant, però el govern municipal va fer el possible perquè fos vinculant, a través de la voluntat política i de l’acció de govern.

S’ha escrit moltíssim sobre l’abocador de Can Mata, i sempre s’ha parlat molt més en contra que a favor. Aquesta instal·lació que tan influeix en el dia a dia dels hostalatencs, és un tema recorrent que sorgeix en tertúlies de sobretaula?
Bé, són instal·lacions controvertides, és clar. Tenen els mateixos requisits per a que s’atorguin els permisos ambientals que una petroquímica, o d’altres encara més complexos. No estem parlant d’una petita indústria. Tenen aspectes positius, i d’altres de negatius, no ho hem amagat mai. És normal que generi debat i traspassa, per temes visuals i d’olors, el terme municipal dels Hostalets de Pierola. És una evidència. Hem de ser capaços d’explicar-ho tot, no només nosaltres mateixos, sinó fent venir tots els actors que tècnicament sàpiguen explicar-ho millor que nosaltres.

Això és el que intentem fer en aquesta campanya, per això ho explicarà l’empresa Ferrovial, la plataforma que està en contra de l’ampliació, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) -que ha fet estudis- o l’Agència de Residus de Catalunya, veïns, o els ajuntaments que són presents a la Comissió de Seguiment. Ho hem intentat fer de la millor manera possible i que tothom tingui el màxim d’informació al seu abast i pugui decidir lliurament.

Feu una campanya molt potent, amb força activitats.
Hem intentat assimilar aquest procés a un d’electoral, convencional. Per això hi ha una campanya que va començar el dia 5, i s’acabarà el 19 de març. Tothom tindrà la seva oportunitat per explicar els seus arguments, tant a favor com en contra. Hem dissenyat una campanya per blocs, siguin del sí, o del no. També hi haurà dies de posicionaments neutres, com des de l’Ajuntament, que vam iniciar la campanya amb un primer posicionament sobre la pregunta i el funcionament de la campanya, i també amb un caràcter informatiu sobre l’ampliació, quantes hectàrees afecta i quina vida útil tindrà, què suposa un canvi de normes subsidiàries i com és el procediment legal per rebre una autorització ambiental.

També vam explicar què suposa tenir o no, l’abocador als Hostalets de Pierola. Hi ha un dia en què la UPC ha d’explicar en què han consistit el seus estudis sobre emissions, compostos orgànics volàtils, tant de l’Ecoparc com de l’abocador.

Si enlloc d’un abocador, els Hostalets de Pierola tingués Port Aventura en uns dels extrems del terme municipal, creus que els municipis de l’entorn també es queixarien? Vull dir, tot és per les pudors, o també és pels ingressos econòmics que teniu?
No crec que sigui un tema d’enveja… Amb tots els respectes, però si es tanca l’abocador, la merda ens la quedem nosaltres. La tindrem aquí per sempre. Si es clausura, està clar que els efectes baixen en picat. No passarien camions, a Esparreguera estarien més tranquils, no hi hauria pudors, a Masquefa estarien també millor, perquè parlem d’una explotació oberta… Però la porqueria quedaria als Hostalets de Pierola.

És clar que hi ha unes compensacions econòmiques, que des que estic al govern sempre les he explicat. Obertament. És veritat que hi ha uns municipis que també tenen unes afectacions, i també tenen unes altres compensacions. Són justes? I el que rebem nosaltres, és just? No ho sé, la veritat. Els convenis són de fa temps, i és en què estem treballant.

Seria més difícil gestionar els Hostalets, a partir d’ara, si no hi hagués abocador?
És evident. En números rodons, el 50% dels ingressos de l’Ajuntament venen a través dels ingressos per la gestió dels residus, de l’Ecoparc i de l’abocador. Seria una sotragada important. També és igual de cert que la majoria dels ajuntaments del país no tenen un abocador, i el sol surt igual cada dia. Els Hostalets s’ha acostumat a un nivell pressupostari com si fóssim un poble de sis a vuit mil habitants, no dels tres mil que som. Hi ha gent per tot: qui diu que amb això podem tenir més estructura i qui pensa que és una barbaritat.

Opinions de tots els colors i gustos, i nosaltres hem de ser prou hàbils d’explicar on som ara i d’on venim. Farem un resum dels darrers 30 anys a nivell pressupostari municipal, i des de l’inici de les compensacions, amb un creixement que no ha anat d’acord amb la demografia.

Què en pensen, els partits polítics del poble?
Just avui i el cap de setmana serà el torn dels partits amb representació política, perquè hi diguin la seva. Avui serà el torn de Junts pels Hostalets, demà de Sumem-PSC, i diumenge d’ERC. Serà el moment de posicionar-se a favor, en contra, o bé de parlar de llibertat de vot, que també se’n parla en el si dels partits.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article:

Et recomanem