18.2 C
Igualada
Diumenge, maig 9, 2021

Prop de 200 cavalls i 60 carruatges prendran part, diumenge, en els populars Tres Tombs d’Igualada

Les festes de Antic Gremi de Traginers d’Igualada arriben aquests dies al moment més esperat. Ahir dijous 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat, es va celebrar el solemne Ofici a la basílica de Santa Maria. Abans es van acompanyar les banderes i els seus portadors als seus domicilis respectius, acompanyades de la pubilla i les seves dames, els trabucaires igualadins “Els Voladors”, la Banda de Música d’Igualada i el Ball de Bastons d’Igualada. És en aquesta ocasió on els goigs de Sant Antoni són cantats en finalitzar l’Ofici, interpretats per la Schola Cantòrum d’Igualada. El Solemne Ofici va ser concelebrat per Mossèn Francesc Xavier Bisbal, rector i moderador de la cura pastoral de les parròquies de Santa Maria i la Sagrada Família i per Mossèn Eduard Flores. Es va fer la típica benedicció de panets. Assistiren també a l’Ofici el Pare Andreu Trilla (escolapi), i el Pare Jesús de Barcelona (caputxí), així com la pubilla Ariadna Font Expósito, i les seves dames d’honor Alba Tort Paredes i Gemma Grau Corbella.

Demà, cercavila
Demà dissabte 19 de gener, ja la vigília del dia dels Tres Tombs, es realitzarà la tradicional cercavila pels carrers de la ciutat.

A les sis de la tarda s’anirà a buscar la bandera gran a casa el banderer Josep Costa Estrada al carrer Sant Josep, 39. Seguidament, es dirigiran al domicili dels portadors de la bandera petita, la família Jorba Castellví, a l’Avinguda Barcelona, 53, per tal d’iniciar la cercavila pels carrers de la ciutat.

Foto: Joan Solé

El recorregut principal de la cercavila serà el següent: av. Barcelona, c/Òdena, c/Capellades, c/St. Josep, Av.Barcelona, c/Lleida, Passeig de Mossèn Jacint Verdaguer, c/del Cardenal Vives, C/Soledat, Plaça del Rei, c/Sant Jordi, Rambla General Vives, Rambla Sant Isidre, Rambla Nova, Rambla St. Ferran, plaça Castells, c/St. Agustí, plaça St. Joan, c/St. Simplici, plaça de la Creu, c/del l’Argent, plaça de l’Ajuntament, c/St Maria, c/del Roser, plaça del Rei, c/Soledat, c/de Santa Joaquima Vedruna, c/Lleida, Av. Barcelona nº 53. En acabar es trornarà de nou la bandera gran al c/Sant Josep, 39.
A l’arribar a casa dels banderers, aquests obsequiaran a tots els presents amb coca i barreja.

Els Tres Tombs, a partir de les 12
Diumenge 20 de gener, es durà a terme la celebració dels Tres Tombs. Per als qui vulguin matinar, a partir de les 9 i fins 2/4 d’11 del matí, a l’esplanada del torrent de Can Masarnau (Fàtima), es podrà gaudir de l’esmorzar pels participants forans en els Tres Tombs i tothom que ho desitgi. A partir de les 11 del matí, els participants començaran a concentrar-se als carrers del voltant de la plaça Castells, per tal que a les 12h puguin iniciar-se els Tres Tombs.

És previst que hi participin uns 200 cavalls i 60 carruatges. Enguany com a novetats cal dir que s’ha recuperat per part del Gremi el “carro de les botes”, així com es podrà veure un “cotxe de difunts” que s’ha decorat d’una forma molt elegant, i un carruatge sorpresa anomenat “exposició rodant”.

El Fanal encapçalarà la comitiva, seguit de quatre frisons, del grup “Frisons de la Cruz” d’Amposta, el carro amb la imatge de Sant Antoni Abat, les banderes gremials, la pubilla amb les seves dames d’honor, i tots els carros, carruatges i animals participants.
En el darrer tomb, i des de l’empostissat situat a la Rambla de Sant Isidre, es realitzarà la benedicció de totes les cavalleries i animals domèstics presents.

Al llarg del matí, tothom qui desitgi el típic tortell de Sant Antoni, podrà comprar-lo a les diferents parades que des de l’Antic Gremi de Traginers i gràcies als seus col·laboradors, hi haurà en diversos punts: Rambla Sant Isidre i Passeig Verdaguer. Un cop finalitzats els Tres Tombs, i per tal de cloure la diada, es celebrarà el merescut dinar de germanor, a l’Hotel Amèrica.

Des de l’Antic Gremi de Traginers es vol recordar als participants dels Tres Tombs que és necessària la inscripció, que es podrà realitzar al Torrent de Can Masarnau (Fàtima), així com la presentació de la documentació dels animals participants (passaport). A més, a tots els espectadors es volen fer extensives les informacions, consells i instruccions acollides al Pla d’Autoprotecció (PAU) durant els Tres Tombs:
-Eviteu de recollir caramels a la zona de pas dels carruatges.
-Vetlleu i controleu els nens i nenes perquè no s’aproximin als animals i a les rodes.
-Es recomana no transitar entre carruatges.
-En cas de pèrdua contactar amb la Policia Local.
-L’organització de l’Antic Gremi de Traginers s’identificaran amb un braçalet.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’hort d’Àuria obre la venda al públic

La Fundació Àuria obre la venda de productes de l’hort a la ciutadania després d’obtenir la certificació de venda de proximitat per part de...

El Centre de Dia Montserrat introdueix la teràpia Snoezelen

En els darrers mesos el Centre de dia Montserrat ha introduït una nova teràpia per a les persones grans que atén, que consisteix l’aplicació...

Poble Actiu: “Ara com ara la intenció és que Poble Actiu continuï”

Pots llegir la primera part de l'entrevista clicant aquí Neus Carles i Pau Ortínez són els regidors de Poble Actiu, formació vinculada a la CUP....

Racons de l’Anoia: Castellolí

El terme municipal de Castellolí té 25,25km2 i està situat al sector de llevant de la Conca d’Òdena en una vall que excava la...

El porta a porta a Calaf començarà el 25 de maig

El 25 de maig és la data triada per l’Ajuntament de Calaf per realitzar el canvi en el model de recollida de residus. La...
Compartir