13.3 C
Igualada
Divendres, 23 febrer 2024

Un article de

Notes teatrals: Per apuntar-se a la llista
N

Publicitat

Les coses excepcionals. Autor: Duncan Macmillan. Traducció: Adriana Nadal. Direcció: Sixto Paz Produccions. Amb: Pau Roca. Producció: Sixto Paz Produccions i El Terrat. Teatre de l’Aurora, 1 de febrer 2019. 21h

Després d’aquell Pulmons en què assistíem al Dragon Khan d’emocions que viu una parella davant la idea de concebre un fill en plena crisi global, Pau Roca torna a citar-nos amb el dramaturg Duncan Macmillan per parlar-nos d’un tema tan punyent com és el suïcidi. Recreant com un noi va viure la depressió crònica de la seva mare se’ns descobreix una bonica manera de gestionar la situació: amb una llista de coses que ens fan feliços. Han de ser veritablement encoratjadores, que mereixin integrar aquesta enumeració ben personal i, probablement, alhora àmpliament compartida.

Macmillan aposta per fer-ho amb un únic actor a l’escenari. Però, de fet, no estarà sol, ja que el públic –situat a quatre bandes– participa col·laborativament en la funció, plagada d’accions. I el monòleg deixa de ser-ho, convertint-se en un diàleg o fins i tot en una conversa silenciosa.

Fidel a l’original, Sixto Paz adapta l’obra el mínim imprescindible al nostre context perquè ens resulti més propera i amb una gran sensibilitat ens mostra que es pot tractar un tema trist posant-hi humor i llum.

Les coses excepcionals encaixa en aquella categoria d’espectacles “excepcionals” que no sovintegen a la cartellera. Per exemple, Una gossa en un descampat, Llibert o Tender Napalm (aquest últim també de Sixto Paz i Psirc, amb Pau Roca a la interpretació i la direcció), que comparteixen la dolorosa i inassumible pèrdua d’un fill. Són produccions reconfortants que ens ensenyen que, malgrat la fatalitat, per impertinent i perseverant que sigui, sempre es pot trobar un bri d’esperança. Abraçades col·lectives fetes des del més sincer, el més simple, el més important.

Núria Cañamares

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies