Llibres i viatges (II)

14

jaume singlaSoc dels que m’agrada viatjar. Acompanyat o sol, el viatge sempre ens obre a nous horitzons, a nous amics i a noves realitats. O a recordar les velles, si viatgem a un lloc on ja hem estat abans. Em declaro viatger empedreït, amb tocs puntuals de turista. Hi ha diferències entre viatger i turista.

 

El turista és aquell que viatja per a veure coses que ja sap. Les mira, les fotografia, les filma i… les oblida. Quan és l’hora de dinar vol menjar el que menja a casa seva i només beu les begudes a les que està acostumat.

El viatger va sempre amb els ulls i el cor oberts. Fa fotografies o filma però també es barreja amb les persones. Pregunta, mira de parlar amb la gent i quan té gana segueix el consell de Josep Pla: es menja el paisatge. En una frase: el viatger viu el país que visita. Per al viatger no és tan important arribar com el procés de fer el camí.

Confesso que tot i sentir-me viatger, he fet força turistades a la meva vida. Qui no ha fet un passeig en camell pel desert o ha nedat entre dofins o ha fet una hora de cua per a visitar Sant Pere del Vaticà? Però dintre de la visita guiada al Vaticà, és interessant escapolir-se del grup i entrar sol a les tombes papals a meditar. O a Florència quedar-se palplantat davant el David de Miquel Àngel.

Més enllà dels restaurants estrellats de Michelin, és sensacional anar a un mercat exòtic i veure quina mena de peixos mengen i comprar-los en cru i deixar que un petit bar te’ls
cuini a la manera tradicional del lloc. És molt més barat i molt més autèntic. D’un restaurant convencional ens n’oblidarem abans inclús d’acabar el viatge. De les sensacions de sopar en un mercat, ja sigui a Sud-amèrica, Àsia o Àfrica, mai ens n’oblidarem.

Quin són els millors països per visitar actualment? En un món tan girat com ara, on pots
patir un atemptat en qualsevol lloc del planeta, el meu consell és que aneu a veure el país que us faci més gràcia, sigui quina sigui la seva situació puntual. No és aconsellable en absolut anar a un país en guerra, com ara Síria, però en canvi llocs on hi ha tensió -com el seu entornpoden ser molt interessants per a un viatger. No sempre la premsa explica la veritat. Viure el procés cubà, la situació a Veneçuela, anar a Bòsnia o conèixer de primera mà com viuen els americans la presidència de Trump, són alguns suggeriments que us puc fer per un viatge inoblidable tant per a viatgers empedreïts com per a turistes dels que filmen tot el que es belluga. I per les hores d’espera i l’avió un llibre -o dos – ben
interessant.

Jaume Singla