L’editorial: Joventut i sentit comú

461

Els Mossos d’Esquadra i Inspecció de Treball van fer, dissabte passat, un dispositiu de control gairebé inèdit -almenys en els darrers anys- en una coneguda sala d’oci del Pla de les Gavarreres d’Òdena. El resultat d’aquesta acció, desproporcionada per la direcció del local, és un llarg informe ple d’incidències destacables, algunes d’elles certament greus. La més important, que menors d’edat consumeixin alcohol sense cap tipus de control ni restricció, i, encara més, que a l’interior s’hagin localitzat menors de 16 anys d’edat en estat ebri. La seva sola presència ja és una infracció, però si, a més, estaven consumint alcohol, l’assumpte és doblement condemnable. El que és profundament llastimós, molt per damunt de tot plegat, és que alguns pares d’aquests menors estiguessin esperant-los a l’exterior del recinte, sabent que els seus fills no tenien ni tan sols l’entrada autoritzada… Què està passant?

No entrarem a buscar culpables, ni assenyalar amb el dit a ningú, perquè no és a nosaltres a qui correspon. Però reclamem que s’esclareixi fins a les últimes conseqüències tot el què ha succeït.

Està clar que la societat està canviant a marxes forçades. És cert que cal tenir profunditat a l’hora de reflexionar, i que no es pot ser de mirada curta. Recentment, han aparegut estudis on es veu clarament que els nostres joves comencen a tenir relacions sexuals o els primers contactes amb l’alcohol i el tabac molt abans de la majoria d’edat. Però això no eximeix que el sentit comú hagi de brillar per la seva absència, o que s’hagi d’oblidar el més mínim sentit de la responsabilitat.

Ens trobem davant de fets que, a més, suposen una despesa pública important, que es podria evitar si tots els agents que intervenen estiguessin a l’altura del que avui es demana. De moment, existeix una clara denúncia pública d’un problema, però no esperem que tancant locals o restringint l’entrada de menors d’edat ho solucionarem. Tots en som responsables, i hem de posar-hi sentit comú.