L’editorial: Consens i oportunitat

79

Consens, oportunitats i participació, aquests han estat els tres conceptes que els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena han volgut posar en valor en la presentació del Procés participatiu vinculat al Pla director urbanístic d’activitat econòmica de la Conca d’Òdena, que ha tingut lloc aquesta setmana. S’obre una nova etapa que haurà de conduir a plasmar en un mapa noves zones industrials en el nostre territori. Òbviament, si calen, perquè d’aquí parteix el “procés de participació”.

El debat haurà de servir per a convèncer o no de la necessitat de la Conca de fer un pas endavant en l’aposta per l’espai industrial de gran format, el que necessiten les empreses que ocupen molta extensió. Nosaltres creiem que sí, sobretot si això suposa la creació de llocs de treball. Aquesta setmana publiquem les últimes dades d’atur, i, com era d’esperar, són alarmants. Cal actuar i preparar-se per avui i per demà. No fer-ho seria una irresponsabilitat.

També serà interessant debatre la situació estratègica d’aquests espais industrials, on, com ja va avançar La Veu la setmana passada, el polèmic “Can Morera” no hi figura. Era bàsic per a assolir un consens.

Aquest darrer concepte ha estat molt celebrat. Dimecres, un representant sindical recordava un lema que recorria les manifestacions contra el tancament de les empreses tèxtils, als inicis del present segle: “volem viure i treballar a l’Anoia”. Certament, és un “zero” a l’expedient polític d’aquesta comarca que convingui recordar aquesta frase vint anys després. Significa que no es van fer bé les coses. I la manca de consens va ser, potser, la més important.

És rotundament necessari que el clima d’entesa i d’unió que s’ha vist les últimes setmanes continuï, més enllà de calendaris electorals i d’interessos partidistes. Serem escrupolosament crítics amb aquells que es desviïn del camí. Ens hi juguem massa tots plegats. Sí, volem viure i treballar a l’Anoia!