L’Anoia presenta dos projectes als fons europeus Next Generation
L

5 de març de 2021

Dos projectes de l’Anoia, un d’ells exclusivament d’Igualada i l’altre que engloba als 33 municipis, optaran a ser escollits per als ajuts europeus Next Generation que s’han endegat per lluitar contra la crisi econòmica generada per la covid-19. Es tracta del projecte igualadí HUB Innovació 5G d’Igualada i el Mobility Lab Anoia.

Aquesta setmana, la Diputació de Barcelona ha anunciat que ha localitzat 87 projectes, amb un impacte de 1.700 milions d’euros, que podrien rebre els fons europeus. La corporació provincial inicia el programa ‘Next Diba. Projectes locals, participació i aliances per a la recuperació’, a partir del qual posa tota la seva infraestructura de suport als ajuntaments per facilitar que puguin presentar-se a les convocatòries que convoqui el govern estatal en relació als fons europeus. Els 87 projectes es poden consultar en aquesta pàgina web.

La presidenta de la Diputació, Núria Marín, ha expressat la voluntat “d’assumir una funció activa en la vertebració de tot el nostre territori amb els fons europeus. Volem aglutinar i fer arribar a tot el territori i a tota la població aquests fons. És important que no només tinguin oportunitats els grans municipis, els grans actors o les grans empreses. És important que aquests diners europeus arribin a tothom i que cap ciutadà es quedi enrere”.
Ha afegit que “són projectes transformadors de les estructures econòmiques i socials, però també són projectes innovadors. Amb un impacte econòmic de 1.700 milions d’euros, poden rellançar el nostre territori després d’aquesta pandèmia”.

L’estratègia d’identificació de projectes s’ha centrat, en una primera fase, en recollir projectes propis i del territori. D’altra banda, en una segona fase, s’obrirà un procés de participació per tal de fer aflorar d’altres projectes fins ara no identificats tant dels governs locals com dels agents socials i del teixit empresarial.

Projectes provincials
La pròpia Diputació ha presentat dos projectes, “Infraestructura per a la fibra òptica a la xarxa de carreteres”, que va encaminat a realitzar noves construccions de canalitzacions que permetin connectar la xarxa troncal de comunicacions, com la fibra òptica, fins als municipis de l’interior de la província.

El segon projecte té la voluntat d’apostar d’una forma inequívoca per la transició energètica, impulsant l’establiment de comunitats energètiques locals (CEL) i d’altres mecanismes innovadors amb la implicació dels ajuntaments.

Mobility Lab Anoia
El Mobility Lab Anoia és una iniciativa público-privada innovadora sorgida i impulsada per un conjunt d’agents sectorials especialitzats, amb l’objectiu comú d’aconseguir generar oportunitats de creixement econòmic i social al territori, a partir de la inversió de recursos en la creació d’un ecosistema participatiu per a la investigació i la recerca tecnològica al voltant de la innovació aplicada al vehicle connectat i autònom així com en l’estudi i la definició de nous models de mobilitat intel·ligent i tendències de mercat. La inversió necessària per les actuacions que configuren el projecte és de 3 M€:
• Creació del Mobility Lab Anoia (in/out). Inversió en equipament tecnològic, habilitació d’espais i creació d’àrees de testatge.
• Implantació del model de gestió i recerca en línies d’investigació i tendències de mercat.
• Creació d’una estructura organitzada per a la captació d’iniciatives empresarials al territori i de divulgació de la tasca investigadora i de resultats del Lab.
• Inversió en la implantació de la fase immediata de testatge del Mobility Lab Anoia al municipi de Castellolí i organització d’activitats i esdeveniments per a la configuració d’una xarxa d’iniciatives innovadora que contribueixin a l’èxit de la tasca investigadora i al desenvolupament econòmic del projecte.
Els socis de la iniciativa son la Fundació Universitat Oberta de Catalunya, el Clúster d’Indústria d’Automoció de Catalunya, la Unió Empresarial de l’Anoia i l’Ajuntament de Castellolí.

HUB Innovació 5G Igualada
El projecte consisteix en la generació d’espais d’innovació en un sentit ampli i entorn del 5G per tal de millorar la competitivitat i el sistema d’innovació de les empreses per poder realitzar projectes pilots innovadors.
A més, aquestes activitats es situarien en edificis catalogats, ajudant a preservar el gran patrimoni arquitectònic tant modernista com industrial del municipi. El projecte s’articula en dos eixos:
a) Activitats lligades a les TIC.
b) Activitats lligades als Serveis sociosanitaris.
Els seus objectius són:
• Atraure a la indústria digital per al desenvolupament de solucions sobre tecnologia amb vocació de servei finalista.
• Coordinar la promoció d’accions entre infraestructura i tecnologia, innovació, ecosistema, talent i societat.
• Promoure l’acció conjunta de la indústria, la societat civil, les administracions i l’acadèmia sobre les àrees per al desenvolupament de solucions integrades. Col·laboració públic privada.
• Fomentar la col·laboració dels centres d’ensenyament universitat i empresa.
• Atraure i retenir talent local per frenar el despoblament. El projecte disposa de socis tals com la Unió Empresarial de l’Anoia, TIC Anoia, I2CAT, Generalitat polítiques digitals, Consell comarcal de tota la Vegueria del Penedès, UdL, Mancomunitat Conca de Òdena, Fitex, Fundació TIC Salut i Social de la Generalitat de Catalunya, 4D Health, UdL, Consorci sociosanitari.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?