La Biblioteca deixa en préstec 105.000 documents, 9.000 dels quals en digital el 2021
L

28 de gener de 2022

La Biblioteca Central d’Igualada ha tancat el segon any de pandèmia amb unes xifres que es van recuperant i que s’apropen a les dels anys anteriors a la crisi sanitària. Així, al llarg del 2021 s’han deixat 105.000 documents, un 9% dels quals han estat digitals, a través de la plataforma eBiblio.cat. Això suposa una mitjana de 366 documents que es deixen cada dia en préstec. Les dades d’ús del 2021 constaten una recuperació dels principals indicadors i s’han de posar en context: l’aforament a la Biblioteca ha estat limitat durant uns mesos, seguint amb els protocols sanitaris del covid, i la segona planta ha estat tancada un parell de mesos per obres de reforma.

Malgrat la certa excepcionalitat de la situació de mica en mica la Biblioteca ha anat recuperant la normalitat. En aquest sentit la directora de l’equipament, Montse Lobato Just, es mostra molt satisfeta amb els resultats del 2021: “és una mostra de la resiliència de la Biblioteca, dels que hi treballem i, sobretot, dels nostres usuaris, que són fidels als llibres, a la lectura i a la Biblioteca”. Les xifres d’ús constaten aquest elevat grau de fidelització dels usuaris de la Biblioteca, que s’han continuant fent seu l’equipament. Així, l’ús del servei de préstec també va augmentar en un 47% respecte el 2020 i el van fer servir 29.299 persones. Per franges d’edat, els adults d’entre 40 a 64 anys són els que més utilitzen el servei de préstec, i els joves d’entre 15 a 24 anys també han augmentat l’ús que fan d’aquest servei. També s’ha triplicat el préstec interbibliotecari, gràcies al qual els usuaris poden demanar llibres que es troben a altres biblioteques i recollir-los a Igualada. Aquest servei va passar a ser gratuït l’any passat.

El préstec gratuït de tot tipus de documents (novel·les, llibres de coneixements, contes, còmics, revistes, pel·lícules i cd) és dels serveis més importants que ofereix la Biblioteca. Un servei per a tothom i per a totes les edats, per al qual només cal tenir el carnet d’usuari. Així, l’any passat se’l van fer 900 persones, i actualment ja s’arriba als 24.055 inscrits. Aquest carnet també dóna accés al préstec de documents digitals de l’eBiblio. Aquí el lector hi trobarà des de les darreres novetats literàries, a llibres en altres llengües, revistes de tota mena i la premsa del dia, per llegir des de qualsevol dispositiu mòbil.
Les activitats culturals com presentacions, tallers, visites o exposicions són un altre dels puntals de la Biblioteca. Malgrat les restriccions pel covid aquest 2021 s’han dut a terme 220 propostes, de les quals 85 han estat visites escolars.

La Biblioteca encara el 2022 amb el repte de continuar treballant per a totes les edats i públics per tal de donar resposta a les necessitats informatives i formatives dels ciutadans, des d’estudiants que fan el seu treball de recerca a adults que es volen preparar per a unes oposicions, compartir i transmetre el plaer de la lectura en tots els seus formats, ja sigui parlant de llibres als clubs, fent presentacions o escoltant les recomanacions dels usuaris petits i grans i fomentar l’esperit crític entre la ciutadania, a través d’una col·lecció actualitzada i rigorosa de llibres de no-ficció de totes les temàtiques, des d’educació a política i periodisme.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta