La Tarima reivindica el Dia Escolar de la No Violència i la Pau amb una acció artística al carrer
L

28 de gener de 2022

Aquest diumenge, 30 de gener, amb motiu del Dia Escolar de la No Violència i la Pau (DENIP), l’escola municipal de teatre La Tarima, amb el suport del Servei de Cooperació de l’Ajuntament d’Igualada, durà a terme una acció artística al barri de Fàtima. Mitjançant una performance que tractarà les diferents violències en la societat, l’alumnat guiarà el públic des del Centre Cívic fins al parc Valldaura. L’objectiu de l’activitat és la presa de consciència de la violència que envolta la societat i la conscienciació dels problemes i necessitats de l’entorn. “Ho fem a partir de les arts escèniques, que és el nostre àmbit, perquè realment creiem que tenen aquesta capacitat de transformació social, que són un motor de canvi”, diu Maria Hervàs, coodirectora de La Tarima. Tant ella com els tres professors que s’encarreguen de l’activitat, Montse Basart, Nerea Mendia i Dani Monteroso, han treballat el darrer mes el procés de creació del projecte amb l’alumnat. “Cada grup ha escollit quin tipus de violència volia treballar, i han fet ells mateixos la creació de l’acció artística que veurem el diumenge”, diu Hervàs. Patrícia Illa, regidora d’Ensenyament ha posat en valor la tasca de La Tarima, “sobretot aquests últims anys en què la situació ha fet que l’esforç d’alumnes i professors per seguir endavant malgrat les restriccions hagi estat molt gran”.

A La Tarima, actualment, hi ha 8 grups de teatre. Els dos grups de 3r a 5è de primària tractaran el bullying; els dos grups de 6è a 2n d’ESO desenvoluparan aquest mateix tema, a més de l’assetjament i la violència verbal; els tres grups de joves de 3r d’ESO a 2n de batxillerat s’endinsaran en les violències sexuals, concretament en la transfòbia; i el grup d’adults treballarà la violència social i del sistema. El projecte sorgeix de “les ganes d’establir una vinculació de l’escola amb el barri de Fàtima”, que és on l’escola municipal de teatre La Tarima desenvolupa la seva activitat des del passat mes de setembre. “Creiem que és una bona manera fer-ho a través de les arts escèniques, perquè són un motor de canvi, de transformació social”, explica Hervàs, que valora positivament el fet de treballar aquests conceptes com la violència a partir del teatre, perquè “s’ha vist que produeix un canvi en l’alumnat i, de rebot, a nivell social”.

A banda de l’objectiu pedagògic i social, l’organització vol donar a conèixer la tasca teatral i educativa de l’escola municipal de teatre i establir lligams, tant amb el seu entorn més proper, el barri de Fàtima, com amb la resta de la ciutat i comarca. “Fent-ho itinerant, al carrer, hem volgut donar valor a l’espai públic com a espai de relació, on la convivència és fonamental per a un bon desenvolupament personal i social”, afegeix.

L’activitat es durà a terme el 30 de gener, és gratuïta i oberta al públic i tindrà una durada aproximada de dues hores i mitja (11h a 13:30h). “Hem volgut fer-la el dia 30, que és quan se celebra el DENIP, però podríem haver-ho fet qualsevol altre dia, perquè la violència hi és sempre”, diu Hervàs, que conclou: “Qui vingui, de ben segur que se n’anirà a casa pensant”.

El Dia Escolar de la No Violència i la Pau (DENIP) se celebra cada 30 de gener, des del 1964, en la data de la mort de Mahatma Gandhi. Igualada, i molts altres municipis, el commemoren organitzant activitats que ajudin a sensibilitzar i difondre els valors de la no violència i la pau.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?