“Jibraltá ejpañol”

0
436

jaume singlaAmb tot el respecte per a les persones que se senten espanyols, em sembla evident que l’espanyolisme és una concepció rància de la forma d’Estat. A partir de l’inici del Brexit -la sortida de Gran Bretanya de la Unió Europea- els espanyols han començat a reivindicar la sobirania sobre el penyal de Gibraltar. Ho fan sense tenir en compte els desitjos dels gibraltarenys que en referèndum varen decidir que volien seguir sent ciutadans britànics i administrar-se ells mateixos.

L’alternativa que voldria l’Estat Espanyol seria que Gibraltar formés part de la “provincia” de Cádiz. Justament la que té l’índex d’atur més alt d’Espanya -supera el 33 per cent- quan a Gibraltar no hi ha atur -donen feina a milers de treballadors andalusos cada dia- i la protecció social que dona la Gran Bretanya no té res a veure amb la que “ens donen” a Espanya als ciutadans.

En ple segle XXI no és de rebut voler obligar a uns ciutadans -en aquest cas gibraltarenys- a formar part d’un Estat que està pràcticament en fallida i on la seva administració pública està podrida de dalt a baix. Un Estat on no estan garantides les pensions i on les multinacionals poden cobrar-nos peatges per utilitzar les autopistes i cobrar-nos igualment per no utilitzar-les.

La nova situació ha desfermat les baixes passions dels més abrandats “patrioters militaristes” que com sempre llueixen banderes, tatuatges i armes. El crit de “jibraltá ejpañó” es torna sentir (que no escoltar) fins i tot en tertúlies radiofòniques i televisives, sobretot a la nit.

El súmmum del ridícul el feia dimarts la fragata Infanta Cristina envaint l’espai de sobirania britànica en aigües del penyal. Una fragata que va ser foragitada per una simple i solitària llanxa patrullera, la “Scimitar”. Deixant de banda “l’heroica missió” de la marina espanyola, voleu dir que és lògic que hi hagi una fragata amb el nom de la Infanta Cristina? Dono fe que existeix. I vostès també l’han pogut veure a la premsa i la televisió.

Gibraltar -i Catalunya- ha de fer el que vulguin els seus ciutadans i si algú -del PP o del PSOE- es pensa que ens pot imposar el futur com ells el voldrien, està molt equivocat.

Jaume Singla

Compartir