Igualada cedeix el terreny adjacent a la depuradora del Rec per iniciar un projecte de reutilització de l’aigua

29 de març de 2023

Aquest dimarts, 28 de març, l’Ajuntament d’Igualada ha signat la concessió dels terrenys municipals adjacents a la depuradora Igualadina de Depuració i Recuperació ubicada al carrer del Rec. Amb aquest nou espai les instal·lacions d’aquesta depuradora que dona servei a les empreses de curtits de la ciutat podrà créixer i incorporar noves tecnologies per tal de generar un sistema de regeneració i reutilització de l’aigua que tornaria directament a les empreses.

El projecte contempla la posada en marxa d’una Estació de Regeneració d’aigua que permetrà reduir el consum d’aigua de les empreses entre un 50% i un 70%. L’Estació de Regeneració permetrà proporcionar dos fluxos d’aigua totalment depurada que tornarà a les empreses: aigua osmotitzada i salmorra, ambdues aptes per al procés de curtició. L’objectiu és avançar en la economia circular en el vector aigua, apostant pel màxim que la tecnologia actual permet

Tot aquest projecte es farà en dues fases. La Fase 1, immediata, és la preparació de les aigües per tal d’assolir un nivell de puresa suficient per entrar en la fase 2. La Fase 2, suposa un sistema de membranes que permetrà obtenir aquests dos fluxes d’aigua: aigua pura i aigua salada, que retornaran a les empreses.

La firma d’avui, permet iniciar el desenvolupament d’aquestes dues fases del projecte, per construir l’Estació de Regeneració.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha valorat molt positivament aquest pas “que permetrà fer un salt endavant per a les industries adoberes a la ciutat d’Igualada apostant per la tecnologia que tendeix, cada vegada més, a fer que les indústries generin menys residus i puguin aprofitar de forma circular els recursos”.

La colònia de Gats Igualada es traslladarà al costat d’aquest nou espai
Aquest canvi també modificarà la ubicació de la colònia de gats gestionada per l’entitat “Gats Igualada” que actualment es troba a l’espai que l’Ajuntament ha cedit. La colònia s’ubicarà al costat mateix d’on és ara, en un nou espai que s’adequarà i s’habilitarà per aquest ús. L’habilitació anirà a càrrec de Igualadina de Depuració i Recuperació, els concessionaris d’aquesta cessió de terreny.

El Consell Comarcal i el Clúster de la Pell presenten el projecte al Ministeri d’Indústria
El Consell Comarcal de l’Anoia i el Clúster de la Pell d’Igualada han portat a Madrid el projecte Ressalt de regeneració de l’aigua i l’han presentat al Ministeri d’Indústria amb l’objectiu d’aconseguir finançament. La delegació de la comarca l’ha format el vicepresident primer de Promoció Econòmica del Consell Comarcal, Jordi Cuadras; el president del Gremi de Blanquers d’Igualada i de l’Associació Espanyola del Curtit, Xavier Badia; el president del Leather Cluster Barcelona, Bernat Vilarrúbias; i el director del Leather Cluster Barcelona, Jordi Vidal.

La reunió de treball ha estat amb el Secretari General Paco Boya, qui ha mostrat l’interès pel projecte perquè es tracta d’un projecte pioner.

El vicepresident primer del Consell, Jordi Cuadras, afirma que “un cop superada la primera fase de la pandèmia, des del Consell Comarcal vam iniciar un treball per detectar projectes empresarials que les empreses de l’Anoia tinguessin en cartera per aprofitar els fons de la recuperació que es van posar en marxa i aquest és un d’ells. Tenim molt clar que amb la pandèmia no ens podia passar com amb les anteriors crisis que hem viscut, en les quals la comarca va quedar a la cua de la recuperació. Aquesta vegada, volem ser locomotora i per això acompanyem els empresaris del nostre territori allà on faci faltar per ajudar-los i fer que projectes pioners com el de la regeneració de l’aigua puguin ser una realitat”.

Una vegada presentat el projecte al Ministeri d’Indústria, s’han plantejat diferents vies de finançament que el Ministeri, el Consell Comarcal i el Clúster treballaran perquè siguin una realitat. Cal recordar que el Clúster ja ha fet un primer pas i ja ha invertit, amb recursos propis, en la creació d’una planta pilot lligada al projecte i que el finançament que s’ha demanat a Madrid serà per fer tot el projecte final.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que els partits polítics arribaran a un acord per formar govern o es repetiran eleccions?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta