Nombroses investigadors del món de la medicina han estudiat en les últimes dècades els beneficis d’estar en contacte amb la natura així com la vulnerabilitat del cervell a les grans ciutats. El neuròleg José Ángel Obeso explica que el contacte amb la natura és com tornar a l’úter matern, als nostres orígens. I té clar que és una necessitat orgànica de l’ésser humà, no sols un acte espiritual.
L’ésser humà té una passió innata per tot lo vivent, el que es coneix com biofília (terme creat per Edward O. Wilson, biòleg americà). Aquesta afinitat que els éssers humans sentim per tots els éssers vius que ens acompanyen en el nostre camí vital inclosos nosaltres mateixos està adormida en molts de nosaltres, per tant cal fer-la despertar.
Protegir, estimar i cuidar a qualsevol ser amb vida, inclosos les plantes i els animals de qualsevol espècie, fusionar-se amb ella de forma periòdica visitant els boscos i/o zones verdes més properes, és una necessitat vital que, si no la satisfem, pot tenir seriosos efectes negatius a la nostra salut física, mental i emocional.
Es considera que el contacte amb la natura és essencial per al desenvolupament del cervell en els nens. De fet, s’ha observat que els nens i les nenes que s’han criat en habitatges envoltats de més espais verds tendeixen a presentar més volums de matèria blanca i grisa en certes àrees del seu cervell. Aquestes diferències anatòmiques estan al seu torn associades amb efectes beneficiosos sobre la funció cognitiva.
Beneficis emocionals més destacats que s’han observat:
· Disminució dels nivells d’estrès
· Augment de la capacitat creativa i artística
· Millora de la memòria a curt, mig i llarg termini
· Augment de l’autoestima
· Millora de la qualitat del son
I si el contacte amb la natura l’acompanyem d’activitat física i/o meditació podrem també en molts casos apreciar certes millores a nivell físic com ara:
· Control de la tensió arterial
· Millora del nostre sistema immunitari
· Millora del nostre sistema endocrí
· Relaxació dels nostres músculs
A Europarc Federation podeu trobar diferents estudis al respecte.
La Diputació de Barcelona té un web amb informació sobre els parcs naturals de Catalunya.
Montserrat Argelich