L’editorial: Comunicacions

189

El febrer de l’any 2017, la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) va presentar el resultat d’un ambiciós procés participatiu que va fer al llarg de tot l’any anterior per conèixer la realitat i les propostes del territori. El projecte va tenir la participació de més de 350 empresaris de diversos sectors que es van trobar en 17 fòrums diferents. El document s’erigia en un full de ruta per als següents anys. Bàsicament, tothom coincidia que l’Anoia és un territori amb una posició geogràfica privilegiada i amb una economia molt diversificada i especialitzada. Entre els reptes que hi destacava hi havia la millora de l’encaix entre l’oferta i la demanda de professionals qualificats i la millora de la xarxa de comunicacions. Pocs dies després, els empresaris del sud de la comarca demanaven -gairebé suplicaven- el desdoblament de la carretera local B-224 i l’enllaç de la B-40 amb l’A-2…

Han passat tres anys des de llavors, i els avenços s’estan assolint en l’àmbit formatiu, però les comunicacions d’aquest territori continuen essent el veritable repte. Fa uns dies, l’alcalde d’Igualada avisava que sense indústria, no hi haurà futur. És cert. Però sense unes comunicacions dignes, no hi haurà ni indústria, ni futur.

L’enllaç de la Ronda Sud amb Igualada, que ja hauria d’haver estat fet en el projecte original, va ser anunciat pel conseller Rull l’abril… del 2016! El tant demanat desdoblament de la B-224 només està previst, de moment, entre St. Esteve Sesrovires i Martorell. Pel que fa a la C-15, la solució de la millora de comunicació entre el Bages i el Penedès es queda en un espai intermedi que no acaba d’agradar. I també està, de moment, voltant per despatxos d’enginyers… Ja no cal ni que parlem del pèssim enllaç ferroviari amb Barcelona, i del més que millorable servei de transport de Monbus.

Mentrestant, ens afanyem a corre-cuita per demanar sòl industrial de grans dimensions. Necessari. Molt. El defensem. Tant com les comunicacions que mereixem, i que els polítics d’aquest territori, fins ara, no han aconseguit. Que hi fossin en els propers pressupostos de la Generalitat -si n’hi ha- seria un pas endavant.